Στο στοίχημα της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα του Ελληνικού Φόρουμ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προώθηση της χώρας και όσων έχει πετύχει μέσω του Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι σε μια χρονιά εκλογών «είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τι πετύχαμε τα 4 προηγούμενα χρόνια».

«Όταν οι Έλληνες μας ψήφιζαν για κυβέρνηση η χώρα είχε τη χειρότερη φήμη, η εικόνα της Ελλάδας ήταν η χειρότερη» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, λέγοντας με νόημα ότι οι επενδυτές είχαν «μπλοκαρισμένες τις κλήσεις με κωδικό +030…»

Νταβός- Γεωργιάδης στον ΟΤ: Το 2023 θα έχουμε επενδυτικές εκπλήξεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε παρουσιάσει ούτε μία επένδυση όσο καιρό βρέθηκε στην κυβέρνηση» είπε επισημαίνοντας ότι δόθηκε η εντολή από τον κόσμο να έρθουν ξένες επενδύσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους 20 και πλέον νόμους που ψηφιοποίησαν τον δημόσιο τομέα και διευκόλυναν την επιχειρηματικότητα, και πρόσθεσε ότι αν και η χώρα δεν είναι πρώτη σε επενδύσεις, έχει αρχίσει πλέον να δέχεται επενδύσεις.

«Αυτό που προσφέρουμε είναι αν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον επενδυτή ψάχνουμε να βρούμε λύση» τόνισε, αναφερόμενος στην στην Pfizer και το κάμπους στην Θεσσαλονίκη, στη Microsoft, την Αmazon κ.α.

«Το 2023 θέλουμε να πάμε ακόμα καλύτερα» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα: «Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ροή επενδύσεων»

Η οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία ανέφερε ότι η απόδοσή της ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις της ΕΕ:

  • Προέβλεπαν μεγαλύτερη ύφεση κατά το 2020 τελικά είχαμε καλύτερη επίδοση 9%
  • Για το 2021 οι προβλέψεις ήταν ότι θα είχαμε ανάπτυξη περίπου 4% πετύχαμε διπλάσια επίδοση, όχι μόνο από την κατανάλωση αλλά και από τον τουρισμό, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις
  • Για το 2022 η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι 3,5% και «εκτιμούμε ότι θα είναι μάλλον στο 6,2%. Πετύχαμε και πάλι διπλάσια επίδοση από τις προβλέψεις»

Πάνω από 7 δισ. FDIs το 2022

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε επίσης, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε πλήρη εξέλιξη: «Η πανδημία φρενάρισε μόνο την ιδιωτικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος γιατί δεν θα πετυχαίναμε καλή τιμή. Όλες οι υπόλοιπες προχώρησαν κανονικά. Η κυβέρνηση πιστεύει στην ελεύθερη αγορά. Ο ελληνικός λαός βλέπει ότι η οικονομική μας πολιτική αποδίδει ενώ παράλληλα εφαρμόζεται και πρόγραμμα βοήθειας», επεσήμανε.

Για το 2023

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2023 ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8,%.

«Μέχρι τώρα ο χειμώνας πηγαίνει καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις και ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια κάμψης» είπε αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο της μείωσης των τιμών της ενέργειας, αλλά και στις γεμάτες δεξαμενές της ΕΕ: «Δημιουργήθηκαν νέες γραμμές εφοδιασμού, ο καιρός βοήθησε και φαίνεται ότι πλέον το πρόβλημα θα το έχει η Ρωσία και όχι η ΕΕ. Το νέο έτος θα είναι καλύτερο για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα» τόνισε.

Επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε και όσα δήλωσε στον ΟΤ νωρίtερα σήμερα, τονίζοντας ότι μέχρι τις εκλογές θα έχουμε και κάποιες επενδύσεις-έκπληξη.

Τουρισμός

Για τον τουρισμό υπογράμμισε ότι ήμασταν η μόνη χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει τα έσοδα του το 2019, παρά το γεγονός ότι «χάθηκαν» οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Κίνας.
Όλα δείχνουν ότι οι τουριστικές προβλέψεις για το 2023 είναι εξαιρετικές επεσήμανε και μάλιστα «χτύπησε και ξύλο, να πάνε όλα καλά».  «Ο τουρισμός πάει καλά, στις εξαγωγές πάμε καλά, ρίχνουμε τον πληθωρισμό, οι επενδύσεις συνεχίζουν» υπογράμμισε.

Οι κίνδυνοι

Κλείνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, που μπορεί να συνεχιστεί και να χειροτερέψει.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι λαός «θα μας δώσει θα μας δώσει την ψήφο στις εκλογές για να συνεχίσουμε. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια 2η θητεία για να ολοκληρώσουμε την μεταμόρφωση της οικονομίας και της χώρας στο σύνολο. Η σταθερότητα και οι νόμοι που ψηφίζουμε μας δίνουν το πλεονέκτημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είμαι αισιόδοξος καθώς μετατρέπουμε την χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Χτίζεται δεύτερος σταθμός στην Καβάλα.Στόχος είναι να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και πετυχαίνουμε τους στόχους 6 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Αυξήσαμε τις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα: είχαμε 2 data center όταν αναλάβαμε τώρα έχουμε 12» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία και για τον τομέα των εξορύξεων φυσικού αερίου σε δυτική Ελλάδα και Κρήτη.

«Η Ελλάδα προσφέρει πολλές μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Ο καλύτερος χρόνος για να επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τώρα» κατέληξε.

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα

Στη συνέχεια της συζήτησης ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος χρησιμοποίησε τη φράση «ξέφραγο αμπέλι» (διατυπώνοντας τη φράση στα ελληνικά) για την ελληνική δημόσια διοίκηση και την γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι αποθαρρύνονται εταιρείες να επενδύσουν λόγω μεγάλου χρόνου αναμονής και ρώτησε τι θα κάνει η κυβέρνηση για αυτό

«Αυτό έχει αλλάξει και οι διαδικασίες στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο γρήγορες»

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα γίνουν επενδύσεις το 2023, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε στην «τεχνολογία, τις κατασκευές, την ενέργεια και τον τουρισμό»

Ειδικότερα για την ενέργεια είπε ότι οι επενδύσεις θα κινηθούν σε δύο άξονες: 1) μεγαλύτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγλες ενέργειας και 2) η Ελλάδα πλέον στον τομέα του φυσικού αερίου έχει ενεργό ρόλο καθώς μετατρέπεται σε hub.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα για το 2023 είναι η Ελλάδα να προσελκύσει μεσαίες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία