Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει σε μία μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις της για τον καθορισμό των επιτοκίων, δήλωσε στο CNBC  ο βετεράνος της ΕΚΤ, ο Ολλανδός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, ένας από τους πιο επιθετικούς ρυθμιστές επιτοκίων του διοικητικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ανήλθε στο 9,2% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των τιμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Συγκυριακά και διαρθρωτικά αίτια του πληθωρισμού

Οι επόμενες κινήσεις

«Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση σύσφιγξης», ανέφερε ο Κοντ μιλώντας στο CNBC.

«Οι εξελίξεις στις αγορές που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν είναι τελείως καλοδεχούμενες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας σχολιάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. «Δεν πιστεύω ότι είναι συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμός προς το 2%», πρόσθεσε.

«Πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, χρησιμοποιώ κι εγώ τον πληθυντικό. Ετσι, δεν θα σταματήσει μετά από μια μόνο αύξηση κατά 50 βάσης, αυτό είναι σίγουρο», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή