«Ύψιστη προτεραιότητα που πρέπει να γίνει πραγματικότητα χωρίς καθυστέρηση», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης, «την τάχιστη αποτύπωση της μείωσης του ενεργειακού κόστους (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων», στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Όπως επεσήμανε, «η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς επίκειται η έναρξη της χειμερινής περιόδου και η επικράτηση χαμηλότερων θερμοκρασιών, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι ενεργειακές ανάγκες για το σύνολο της κοινωνίας και βέβαια για τις επιχειρήσεις».

Λογαριασμοί ρεύματος: Πού πρέπει να φτάσουν οι τιμές για να σταματήσουν οι επιδοτήσεις 

Πρόσθεσε ακόμη πως σε αυτό το πλαίσιο «η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ζητά να συρρικνωθεί το κόστος της ενέργειας σε επίπεδο ανάλογο αυτού που καταγράφεται στις διεθνείς και εγχώριες τιμές του, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις και να επικεντρωθούν στις αναπτυξιακές και επενδυτικές τους προοπτικές».

Μεγάλη πτώση των τιμών

Όπως έγραψε νωρίτερα σήμερα ο ΟΤ, η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι τέτοιες ώστε, λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωσή τους στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων, είναι πιθανό να γυρίσουν σε προ κρίσης επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο, αν συνυπολογιστούν και οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου, οι οποίοι θα έχουν ενσωματώσει τη βουτιά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου αλλά και την πτώση του TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο.

Η μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έκανε και νέο ιστορικό χαμηλό. Σήμερα έχει υποχωρήσει στα 58,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν στις 16 του μηνός ήταν στα 204,40 ευρώ. Βέβαια, οι προμηθευτές ρεύματος δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομέναν λίγων ημερών για να διαμορφώσουν τις χρεώσεις τους αλλά όλου του μήνα. Και ο Ιανουάριος μέχρι τώρα κινείται πτωτικά έναντι του Δεκεμβρίου.

Οι λογαριασμοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τιμοκαταλόγους που θα κυμαίνονται στα 0,20 με 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές αυτές αναμένονται από τους ιδιώτες.

Η ΔΕΗ είναι άγνωστο σε ποια επίπεδα θα κινηθεί, ενώ σημειώνεται πως τον τρέχοντα μήνα η ονομαστική χρέωση ήταν στα 0,489 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το κλειδί και τον Φεβρουάριο για τις τελικές τιμές θα είναι το ύψος της επιδότησης. Η κυβέρνηση πάντα επιδιώκει να διαμορφώνει με την επιχορήγηση μία τελική τιμή της τάξης των 0,14 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Χρέωση η οποία υπολογίζεται με βάση το ονομαστικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Πάντως αν οι ιδιώτες πάροχοι κινηθούν στα προαναφερόμενα επίπεδα τότε δεν αποκλείεται να δούμε τελικές τιμές της κιλοβατώρας ακόμη και κάτω από τα 0,09 με 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίπεδα τα οποία ήταν την εποχή πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια