Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Όπως αναφέρεται αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη νομοθετική πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Συζητήθηκαν επίσης πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις που δημιουργούν οι εξελίξεις αυτές.

Νταβός – Σταϊκούρας: Αναγνώριση της οικονομικής πολιτικής από διεθνείς επενδυτές

Υπενθυμίζεται ότι επί των παραπάνω θεμάτων, η ελληνική πλευρά είχε προβεί σε αρχική τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Ecofin που πραγματοποιήθηκε προχθές, Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ο Υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε πιο αναλυτικά την τοποθέτηση αυτή, η οποία θα εξειδικευθεί σε τεχνικό επίπεδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την κα. Vestager για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΛΑΡΚΟ.

Οι επαφές στο Νταβός

Εν τω μεταξύ, κατά την παρουσία του στο Νταβός της Ελβετίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέδειξε την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας . Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και εισέπραξε επαινετικά σχόλια διεθνών επενδυτών για την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα την Τετάρτη, ο κ. Σταϊκούρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας κ. Mohammed Al-Jadaan, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Al-Jadaan απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Σταϊκούρα να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο για τη φορολογική πολιτική και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε, επίσης, με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι οι Visa, Cisco, JTI και ΔΕΣΦΑ.

Χθες το πρωί ο κ. Σταϊκούρας παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, όπου παρουσίασε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, με έμφαση στο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, ενώ επισήμανε ότι για το 2023 η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπογράμμισε ακόμα τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών, τη δραστική μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, κατά 50% την τελευταία τριετία, και τις χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε συνεντεύξεις στους απεσταλμένους ελληνικών μέσων ενημέρωσης μεταξύ άλλων και στο ot.gr αλλά και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ, ΑΝΤ1, Mega στο Νταβός.

Το απόγευμα, στο πλαίσιο ομιλίας στο περίπτερο του Greek House Davos, με θέμα «Οικονομική πολιτική σε περιόδους πολυ-επίπεδων κρίσεων», ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας, προκειμένου η Ελλάδα να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και τη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία