Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε να διαθέσει η ΕΕ για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της αλιείας, ο οποίος αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, που επιτεύχθηκε πέρυσι.

Ο νέος αυτός μηχανισμός χρηματοδότησης της αλιείας, ο οποίος θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2022, αποσκοπεί στη στήριξη της βιωσιμότητας και στην εξάλειψη των επιζήμιων επιδοτήσεων στον τομέα της αλιείας. Θα παρέχει επιχορηγήσεις σε αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τεχνική βοήθεια και ανάπτυξη ικανοτήτων για την εφαρμογή της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας.

Πώς θα κατανεμηθεί το κονδύλι των 519,64 εκατ. ευρώ για αλιεία – υδατοκαλλιέργεια

Οι επιχορηγήσεις αυτές θα συμπληρώνουν και θα αξιοποιούν άλλες υφιστάμενες ενισχύσεις που διατίθενται για τη βιώσιμη αλιεία. Η ανακοίνωση έγινε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Νταβός, με την ευκαιρία της συνάντησής του με τη γενική διευθύντρια του ΠΟΕ κ. Ngozi Okonjo-Iweala.

Ντομπρόβσκις: Βήμα προόδου για τη βιωσιμότητα των ωκεανών

Στη σχετική δήλωσή του ο κ. Ντομπρόβσκις είπε:

«Η συμφωνία για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τη βιωσιμότητα των ωκεανών. Απαγορεύει τις επιζήμιες επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για την εκτεταμένη εξάντληση των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων. Είναι υψίστης σημασίας όλα τα μέλη του ΠΟΕ, ανεξάρτητα από τα μέσα που διαθέτουν ή το επίπεδο ανάπτυξής τους, να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και το συντομότερο δυνατόν την παρούσα συμφωνία. Διαθέτοντας 1 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της αλιείας, η ΕΕ βοηθά όσους δεν διαθέτουν επί του παρόντος επαρκή τεχνογνωσία ή ικανότητα να το πράξουν. Ενθαρρύνουμε επίσης και άλλα μέλη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα, να παράσχουν αντίστοιχη στήριξη. Μαζί μπορούμε να καταστήσουμε την αλιεία πιο βιώσιμη παγκοσμίως».

Ιστορικό

Η συμφωνία του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, η οποία επετεύχθη κατά την 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ τον Ιούνιο του 2022, θέσπισε σημαντικούς νέους κανόνες για την εξάλειψη των επιδοτήσεων που οδηγούν σε υπεραλίευση. Πρόκειται για την πρώτη πολυμερή συμφωνία του ΠΟΕ που στηρίζει τη βιωσιμότητα.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, τα δύο τρίτα των μελών του ΠΟΕ πρέπει να κοινοποιήσουν στον ΠΟΕ την αποδοχή αυτής.

Συνεχίζονται επίσης οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ για εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, μεταξύ άλλων για περαιτέρω βελτιώσεις της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO