Ένα διπλό, ενδιαφέρον στοίχημα που μεταφράζεται σε περίπου 250 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, φέρνει το 2023 για την Energean στις δύο χώρες όπου έχει τη μεγαλύτερη παρουσία, δηλαδή το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Στο Ισραήλ, όπου η εταιρεία έχει ήδη σε ανάπτυξη τα κοιτάσματα Καρίς (σε παραγωγής από τον Οκτώβριο) και Βόρειο Καρίς (σε παραγωγή εντός του έτους) με διαπιστωμένα αποθέματα της τάξης των 100 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, έχει τώρα ένα νέο και …ευχάριστο πονοκέφαλο: ποιό είναι το ενδεδειγμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα 67 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου της λεγόμενης Περιοχής Ολύμπου που προέκυψαν στο χαρτοφυλάκιό της είτε ως ανακαλύψεις είτε ως πόροι με μειωμένο ρίσκο μέσα από τις επιτυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις του 2022.

Energean: Προς σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου φέτος

Οι εναλλακτικές

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο χθεσινής ενημέρωσης προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές του Λονδίνου ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, η εταιρεία έχει να εξετάσει δύο εναλλακτικές:

-πρώτον, την ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων μέσω του FPSO ‘Energean Power” το οποίο ήδη λειτουργεί στο Ισραήλ, με αξιοποίηση της πλήρους δυναμικότητας των 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και την διοχέτευση στην ισραηλινή αγορά φυσικού αερίου πέραν των 7,2 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, για τα οποία η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια πώλησης με ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς πελάτες.

-δεύτερον, την αύξηση της δυναμικότητας του FPSO ή/και την ανάπτυξη συστήματος αγωγών που θα εξάγουν τις νέες ποσότητες προς αγορές όπως η Κύπρος και η Αίγυπτος, με τελικό στόχο και τις αγορές της Ευρώπης.

Η διοίκηση της Energean σαφώς δείχνει προτίμηση στην δεύτερη προοπτική αλλά η τελική επιλογή θα προκύψει μέσα από το σχέδιο ανάπτυξης που η εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο,

Η Αίγυπτος

Το δεύτερο στοίχημα βρίσκεται στην Αίγυπτο και εδώ η Energean έχει να κάνει με την προοπτική ανακάλυψης θαλάσσιου κοιτάσματος με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 190 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για την παραχώρηση North East Hap’y στην οποία Operator είναι η ιταλική ΕΝΙ με την συμμετοχή της Energean να είναι στο 30% με προοπτική μείωσης στο 18% ώστε να μειωθεί το ρίσκο.

Η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια