Η Ινδία εμπόδισε την προβολή ντοκιμαντέρ του BBC που αμφισβήτησε τoν ρόλο του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, κατά τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο Γκουτζαράτ το 2002, υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύεται ακόμη και η κοινοποίηση οποιουδήποτε βίντεο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μόντι προς Πούτιν: Δεν είναι ώρα για πόλεμο, προέχει η ασφάλεια τροφίμων και λιπασμάτων

Έχουν ήδη εκδοθεί οδηγίες για τον αποκλεισμό της κοινοποίησης των επίμαχων βίντεο, με την ινδική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εξουσίες έκτακτης ανάγκης που διαθέτει, σύμφωνα με τους κανόνες τεχνολογίας πληροφοριών της χώρας, όπως δήλωσε ο Καντσάν Γκούπτα, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Αν και το BBC δεν μετέδωσε το ντοκιμαντέρ στην Ινδία, το βίντεο ανέβηκε σε ορισμένα κανάλια στο YouTube, είπε ο Γκούπτα.

Οδηγίες σε Twitter και Υοutube

Η κυβέρνηση έχει εκδώσει οδηγίες για το Twitter, το οποίο καλεί να μπλοκάρει περισσότερα από 50 tweets που συνδέονται με το βίντεο του ντοκιμαντέρ, ενώ και το YouTube έχει λάβει οδηγίες να αποκλείσει οποιαδήποτε μεταφόρτωση του βίντεο. Τόσο το YouTube όσο και το Twitter έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες, πρόσθεσε ο σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης.

Ο Μόντι ήταν ο επικεφαλής υπουργός της δυτικής πολιτείας Γκουτζαράτ όταν ξέσπασαν κοινοτικές ταραχές που άφησαν νεκρούς περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημο κυβερνητικό απολογισμό – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι. Η βία ξέσπασε όταν ένα τρένο που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα 59 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι νεκροί ήταν τουλάχιστον διπλάσιοι σε αριθμό κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο Μόντι αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δεν κατάφερε να σταματήσει τις ταραχές. Μια ειδική ομάδα έρευνας που διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για να διερευνήσει τον ρόλο του Μόντι και άλλων στα βίαια γεγονότα, ανέφερε σε μια έκθεση 541 σελίδων το 2012 ότι δεν μπόρεσε να βρει κανένα στοιχείο για τη δίωξη του τότε πρωθυπουργού.

Aργότερα, ο Μόντι χρίστηκε αργότερα επικεφαλής του κόμματός του, του ινδουιστικού εθνικιστικού Bharatiya Janata, το οποίο οδήγησε στην εξουσία στις γενικές εκλογές το 2014 και στη συνέχεια το 2019.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ του BBC «προπαγανδιστικό» που επιδιώκει να προωθήσει μια «απαξιωτική αφήγηση» των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από 21 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας