Την Σεληνιακή Πρωτοχρονιά γιορτάζει η Κίνα την Κυριακή, με τον λαό  να προσεύχεται για υγεία μετά από τρία χρόνια άγχους και οικονομικών δυσκολιών υπό την πανδημία, καθώς οι αξιωματούχοι ανέφεραν σχεδόν 13.000 νέους θανάτους covid που προκλήθηκαν από τον ιό μεταξύ 13 και 19 Ιανουαρίου.

Οι ουρές εκτείνονταν για περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον ναό του Λάμα στο Πεκίνο, ο οποίος είχε κλείσει επανειλημμένα πριν λήξουν οι περιορισμοί COVID-19 στις αρχές Δεκεμβρίου, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν τη σειρά τους για να προσευχηθούν.

Κίνα – κορωνοϊός: Ανακοινώθηκαν 13.000 νέοι θάνατοι μέσα σε μια εβδομάδα

Μια κάτοικος του Πεκίνου ανέφερε ότι ευχόταν η «χρονιά του κουνελιού» να φέρει υγεία σε όλους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Νομίζω ότι αυτό το κύμα της πανδημίας έχει φύγει», είπε η 57χρονη Fang. «Δεν κόλλησα τον ιό, αλλά ο σύζυγός μου και όλοι στην οικογένειά μου το π’ερασαν. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τον εαυτό μας».

Κορύφωση του νέου κύματος

Κινέζοι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι το κύμα των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη κορυφωθεί.

Η ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, έρχεται εν μέσω αμφιβολιών για τη διαφάνεια των δεδομένων του Πεκίνου.

Τα νοσοκομεία και τα γραφεία τελετών είναι ασφυκτικά γεμάτα, αφού η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικού covid στις 7 Δεκεμβρίου.

Η Κίνα ανέφερε στις 14 Ιανουαρίου σχεδόν 60.000 θανάτους λόγω COVID στα νοσοκομεία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου, μια τεράστια αύξηση από τους 5.000 που είχαν αναφερθεί σε ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας.

Μέχρι και 36.000 νεκροί την ημέρα

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πιθανότατα να πεθάνουν από κορωνοϊό στην Κίνα φέτος, με την εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity που εδρεύει στη Βρετανία να προβλέπει ότι οι θάνατοι από τον COVID μπορεί να φτάσουν τους 36.000 την ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Καθώς εκατομμύρια μετανάστες εργάτες επιστρέφουν στα σπίτια τους για τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν στην αχανή ύπαιθρο της Κίνας, όπου οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι φτωχές σε σύγκριση με εκείνες στις εύπορες παράκτιες περιοχές.

Η μαζική μετακίνηση ανθρώπων κατά την περίοδο των διακοπών μπορεί να εξαπλώσει την πανδημία, ενισχύοντας τις λοιμώξεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά ένα δεύτερο κύμα COVID είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε το Σάββατο ο Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Η πιθανότητα μεγάλης ανάκαμψης του COVID στην Κίνα τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι απομακρυσμένη καθώς το 80% των ανθρώπων έχει μολυνθεί, ανέφερε ο Wu.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν