Η Κινεζική Πρωτοχρονιά, που ξεκίνησε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, βρίσκει την Κίνα και τους πολίτες της σε «κόκκινο» συναγερμό όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, μετά από τρία χρόνια άγχους και οικονομικών δυσκολιών.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σχεδόν 13.000 νέους θανάτους από covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας για το διάστημα μεταξύ της 13ης και τις 19ης Ιανουαρίου. Οι χιλιάδες αυτοί νεκροί έρχονται να προστεθούν στους σχεδόν 60.000 που καταγράφηκαν περίπου ένα μήνα νωρίτερα, την ώρα που ειδικοί στη χώρα εκτιμούν ότι το κύμα της επιδημίας έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή του.

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρώπη

Ο νέος απολογισμός ανακοινώθηκε από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών την ώρα που υπάρχουν αμφιβολίες για τη διαφάνεια των στοιχείων που παρέχει το Πεκίνο, ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει εξαιρετικά χαμηλότερος από αυτόν που έχουν καταγράψει οι περισσότερες χώρες.

Αύξηση εργασιών στα γραφεία τελετών

Τα νοσοκομεία και τα γραφεία τελετών κατακλύστηκαν αφότου η Κίνα εγκατέλειψε το πιο αυστηρό καθεστώς ελέγχου της Covid-19 και των μαζικών τεστ, από τις 7 Δεκεμβρίου, εφαρμόζοντας μια απότομη στροφή στην πολιτική μηδενικής Covid, μετά από τις μαζικές και έντονες διαμαρτυρίες του πληθυσμού κατά της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των θανάτων που αναφέρουν οι κινεζικές αρχές εξαιρεί όσους πέθαναν στο σπίτι και ορισμένοι γιατροί αποκάλυψαν ότι αποθαρρύνονται από το να αναγράψουν την Covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτου.

Η Κίνα στις 14 Ιανουαρίου ανέφερε σχεδόν 60.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid σε νοσοκομεία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου, μια τεράστια αύξηση από τους 5.000 και πλέον θανάτους που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας.

Οι δαπάνες των γραφείων τελετών για διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με την ταφή, από σακούλες για νεκρούς μέχρι αποτεφρωτήρια, έχουν αυξηθεί σε πολλές επαρχίες, όπως δείχνουν διάφορα έγγραφα, κι αυτό αποτελεί μια ακόμα ένδειξη του τραγικού αντίκτυπου της Covid στην Κίνα.

Εκτίμηση για 1 εκατομμύριο νεκρούς

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας αναμένουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο στην Κίνα φέτος, με την εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity που εδρεύει στη Βρετανία να προβλέπει ότι οι θάνατοι από Covid-19 θα μπορούσαν να φτάσουν τους 36.000 την ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Καθώς εκατομμύρια μετανάστες εργάτες επιστρέφουν στα σπίτια τους για τους εορτασμούς της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν στην απέραντη ύπαιθρο της Κίνας, όπου οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι φτωχές σε σύγκριση με εκείνες στις εύπορες παράκτιες περιοχές.

Περίπου 110 εκατομμύρια σιδηροδρομικά ταξίδια επιβατών υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τις 7 έως τις 21 Ιανουαρίου, τις πρώτες 15 ημέρες της 40ήμερης Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, αυξημένες κατά 28% σε ετήσια βάση, όπως αναφέρει το CNBC με βάση εκτιμήσεις κινεζικών ΜΜΕ.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26,23 εκατομμύρια ταξίδια την παραμονή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς μέσω σιδηροδρόμου, αυτοκινητόδρομων, πλοίων και αεροπλάνων, τα μισά από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά αυξημένα κατά 50,8% από πέρυσι, σύμφωνα με το κρατικό CCTV.

Η μαζική μετακίνηση ανθρώπων κατά την περίοδο των διακοπών μπορεί να εξαπλώσει την πανδημία, ενισχύοντας τις λοιμώξεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά ένα δεύτερο κύμα Covid είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε το Σάββατο ο Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Η πιθανότητα μεγάλης ανάκαμψης της Covid στην Κίνα τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι απομακρυσμένη καθώς το 80% των ανθρώπων έχει μολυνθεί, είπε ο Wu.

Αφότου η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου, πολλοί Κινέζοι έσπευσαν να κάνουν κράτηση για ταξίδια στο εξωτερικό. Τα τουριστικά hotspot της Ασίας προετοιμάζονται για την επιστροφή των Κινέζων τουριστών, οι οποίοι ξόδευαν 255 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα