Λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν, όπου η Άγκυρα, δεν πέτυχε όσα προσδοκούσε σχετικά με τα F16, τα τουρκικά ΜΜΕ, επανέρχονται στο θέμα, με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία της Τουρκίας με τη Μεγάλη Βρετανία για εξοπλιστικά προγράμματα.
Αναλυτές, θεωρούν ότι το αμερικανικό μπλόκο στην αγορά F16 εντάσσεται στο διπλωματικό παιχνίδι Τουρκίας – ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση στην Αμερική για το θέμα των F16 πριν τις προεδρικές εκλογές.
Όμως ο Ερντογάν βιάζεται, και θέλει να έχει μια κάποια επιτυχία στο θέμα, ως προεκλογικό ατού. Γι αυτό και στρέφεται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην Μεγάλη Βρετανία για την αγορά μαχητικών.
Στρέφεται στην Μεγάλη Βρετανία για εξοπλιστικά ο Ερντογάν
Στη συμφωνία, της Τουρκίας με τη Μεγάλη Βρετανία για τα εξοπλιστικά περιλαμβάνεται η αγορά 24 έως 48 Eurofighter κάποια εκ των οποίων μεταχειρισμένα, 3 φρεγάτες και μεταγωγικά C130, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του Σκάι, επικαλούμενος τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα μαχητικά για να μη βγάζουν οι Έλληνες γλώσσα», αναφέρουν.Οι 3 παράγοντες πίσω από το αμερικανικό μπλόκο στα F16
Ο Ερντογάν βλέπει και ο ίδιος, πως είναι πολύ δύσκολο να λάβει θετική απάντηση για τα F-16 πριν την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να του δώσουν αυτό το δώρο.
«Οι Αμερικανοί «τιμώρησαν» την Άγκυρα», σημείωσε στην ΕΡΤ, ο Ιωάννης Μπαλτζώης αντιστράτηγος ε.α, πρόεδρος Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών αναλύοντας το αμερικανικό μπλόκο στα F16.
«Βλέπουμε λοιπόν ότι κατά κάποιο τρόπο μέχρι τις εκλογές 14 Μαΐου, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση των Αμερικανών. Τώρα οι Αμερικανοί θέλουν να εκδιώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Όχι το βαθύ κράτος της Αμερικής και αμερικανική κυβέρνηση όχι. Θέλουν όμως να τιμωρήσουν ή να την νουθετήσουν ή όταν χειραγωγήσουν για αυτή τη στάση της», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτζώη, «τρεις είναι οι παράγοντες στην απόφαση των Αμερικανών για να δώσουν τα F-16. Ο οικονομικός παράγων. Όλο το πακέτο είναι 20 δισεκατομμύρια, δηλαδή δεν περνάν τα αεροπλάνα περνάνε και οπλικά συστήματα βόμβες, πυραύλους αέρος. Είναι πολλά τα λεφτά. Επίσης η Αμερική χρωστάει στην Τουρκία διότι είχε μπει στο πρόγραμμα των F-35 και δεν τα έχει γυρίσει τα λεφτά, αλλά παρ’ όλα αυτά η Αμερική θα έπρεπε οι βιομηχανίες της γύρω στα 17-18 δισ.
Ο δεύτερος παράγων είναι ο παράγων ΝΑΤΟ. Δηλαδή η Αμερική θέλει οπωσδήποτε να μπει, ιδίως αυτή την περίοδο, η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και υπάρχει μία χώρα, η Τουρκία που δυσκολεύει. Η Ουγγαρία θα πει “ναι” κάποια στιγμή περιμένει να δει τι θα κάνει η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μπαλτζώης.
«Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση»
Ο τρίτος παράγων είναι το σύνδρομο του Ιράν που διακατέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν χάσανε το Ιράν, χάσανε και τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής οι Αμερικανοί. Δεν μπορούν να παρέμβουν στη Μέση Ανατολή, όπως παλιά» είπε και συνέχισε:
«Ενώ είχαν κάνει μια αρχική συμφωνία να αρχίσουν να αποχωρούν από τη Συρία και να καταλάβει τις περιοχές αυτές. Οι πληροφορίες μου είναι ότι δεν έχουν φύγει μονάδες από εκεί ενώ είπαν θα φύγουν και αναμένεται ενδεχομένως η συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τους άλλους δύο υπουργούς Εξωτερικών της Συρίας και της Ρωσίας, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Άρα βαλτώνει και αυτό το θέμα. Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή, και για αυτό και στην Αμερική ακούγονται και πολύ σκληρές φωνές».
Πηγή: in.gr
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;