«Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις». Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις» και προανήγγειλε ότι την Τετάρτη θα παρουσιάσει όλα τα ευρήματα των ελέγχων των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Δύο εργαλεία στήριξης απέναντι στις αυξήσεις

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης απέναντι στις αυξήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα ο υπουργός είπε, μιλώντας στον Σκάι: «Έχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το “Καλάθι του Νοικοκυριού” από τη μια και το “market pass” από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό».

Ακρίβεια στις λαϊκές αγορές: Μεγάλες οι αποκλίσεις των τιμών από τα χωράφια στους πάγκους

Δεν είναι παράνομη η μείωση της ποσότητας

Σχετικά με τις μειωμένες ποσότητες προϊόντων και τις τιμές τους ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. ‘Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο».

Κάτω από 6% το ποσοστό παραβατικότητας

Σε ό, τι αφορά στα ποσοστά παραβατικότητας κατά τους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ επανέλαβε: «Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Όμως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα – στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό».

Έχουμε εισπράξει 7 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα

Σε ερώτηση για την δήλωση περί «ληστείας» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ληστεία. Αυτή είναι μια πολύ βαριά κουβέντα. Εάν μιλάει για ληστεία πρέπει να μας πει ποιοι είναι οι ληστές και αν υπάρχουν να τους συλλάβουμε. Κι επειδή ακούω διαρκώς για τους ελέγχους στην αγορά και τα πρόστιμα στην αισχροκέρδεια, να μας πει ο κ. Τσίπρας πόσα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έβαλαν πέντε χρόνια; Μηδέν, ούτε ένα ευρώ. Όχι μόνο δεν έκαναν έλεγχο, αλλά δεν είχαν μηχανισμό για να κάνουν έλεγχο, δεν υπήρχε καν υπηρεσία. Εμείς έχουμε βάλει και τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Έχουμε βάλει παραδείγματος χάρη το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ύψους 680.000 ευρώ. Έως τώρα έχουμε εισπράξει συνολικά από τα πρόστιμα 7 εκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες