
Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αιτείται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με σχετικό έγγραφό του, ενώ με ανάλογο δεύτερο έγγραφο προς τα ίδια υπουργεία ζητεί επιπλέον πίστωση περί τις 200.000 ευρώ για να εφαρμοστούν στο σύνολο της Περιφέρειας τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο από τα πιο πάνω έγγραφά του -τα οποία κοινοποιούνται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ)- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικαλείται τεχνική έκθεση ομάδας εργασίας επιστημόνων – στελεχών των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, στην οποία εξετάστηκε η ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κάποια από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Ελιά: Τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στη δακοκτονία
Επιπλέον πίστωση για φυτοπροστατευτικά
Όπως τονίζεται, ειδικότερα, από τον περιφερειάρχη το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εν λόγω τεχνική έκθεση είναι ότι «για επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2023, θα απαιτηθεί η επιπλέον προμήθεια 218.000 λίτρων φυτοπροστατευτικού προϊόντος Spinosad με την επιπλέον εκτιμώμενη δαπάνη να ανέρχεται -με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς- να ανέρχεται σε 2.027.400 ευρώ.

Όπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην συνέχεια ακολουθεί διανομή στις ΔΑΟΚ. Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο το υπουργείο να προμηθευτεί και να παραδώσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επιπλέον αυτή ποσότητα φυτοπροστατευτικού προϊόντος μέχρι την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο, παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 2.027.400 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έτσι ώστε η προμήθεια να γίνει εγκαίρως από τις υπηρεσίες της.
Εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών
Με το δεύτερο έγγραφό του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζητεί επιπλέον πίστωση 197.780 ευρώ προκειμένου να γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθολική επιχειρησιακή εφαρμογή των τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στην επόμενη περίοδο δακοκτονίας, μέσα στον φετινό χρόνο.
Ο περιφερειάρχης, στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται αφενός στην θετική αξιολόγηση από την Περιφέρεια της εφαρμογής του πιο πάνω προγράμματος σε περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων της -δηλαδή την εφαρμογή της τεχνολογίας GIS trackers και GPS στην διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς- και αφετέρου σε έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας επιστημόνων στελεχών των ΔΑΟΚ, η οποία αποτίμησε το συνολικό κόστος πλήρους εφαρμογής των πιο πάνω τεχνολογιών σε 197.780 ευρώ.

«Όπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 197.780 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποκλειστικό σκοπό την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού. Η επιπλέον αυτή κατανομή κρίνεται απαραίτητη διότι με την χρήση των νέων τεχνολογιών θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας» τονίζει ο κ. Νίκας στο έγγραφό του.


Latest News

Ποιοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ
Αναμένεται να διευθετηθεί και το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ενισχύσεων αυτών

Απειλείται η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής από την κλιματική αλλαγή
Η αύξηση της θερμοκρασίας ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο φαίνεται να επηρεάζει την έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών

Τι ισχύει με την διαχείριση των βοσκοτόπων - Πώς θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι
Το διαθέσιμο ποσό για την παρέμβαση ανέρχεται συνολικά σε 104.993.650 ευρώ

Γιατί εξετάζονται περιορισμοί στο αλκοόλ σε Καναδά και Σκωτία
Η πρόταση της κυβέρνησης της Σκωτίας υπονοεί ακόμη και τη δυνατότητα να τοποθετηθεί το τμήμα των αλκοολούχων ποτών σε πίσω ράφια

Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης που προτιμούσε και η Κλεοπάτρα
Ο κρόκος καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης από τον 17ο αιώνα

Έρχεται εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού για αγρότες
Η εφαρμογή θα παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού

«Πετώντας με έναν κινητήρα»: Οι νέοι κίνδυνοι για τα τρόφιμα
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι ασταθείς αγορές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή αποτελούν όλα μια απειλή

H συμβολή του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
«Το κέντρο αναμφισβήτητα ενεργοποιεί μια σειρά από ευκαιρίες για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις»

Αυτά είναι τα 4 χρυσοφόρα προϊόντα της ελληνικής γης
Ποιοτικά προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό προσανατολισμό

Τα 4+1 τρόφιμα που «αγαπούν» το κλίμα -Αρνητική έκπληξη τα βιολογικά
Το περιβαλλοντικό και κλιματικό ισοζύγιο των τροφίμων εξαρτάται λιγότερο από το ίδιο το προϊόν και περισσότερο από την καλλιέργεια, τη μεταφορά και τη συσκευασία