Σε αναπτυξιακό έδαφος επέστρεψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ακόμα ένα σημάδι ότι η ύφεση μπορεί να είναι μην είναι τόσο βαθιά όσο αρχικά εκφράζονταν φόβοι και ότι μπορεί τελικά να τη γλιτώσει.

Αυτό αποτυπώνεται στον σύνθετο δείκτη υπευθύνων αγορών PMI της S&P Global ο οποίος πρώτο μήνα του 2023 ανέβηκε στο 50,2 από το 49,3 του Δεκεμβρίου. Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά η εξέλιξη αυτή, εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο και έπειτα, που ο δείκτης ήταν πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ ξεπέρασε και την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, για 49,8 μονάδες.

PMI: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η άνοδος στην ευρωζώνη

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Κρις Γουίλιαμσον, δήλωσε: «Η έρευνα φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα νέα , υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι μια ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς».

Αύξηση προσλήψεων

Ενδεικτικό ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης και της οικονομίας γενικότερα είναι το γεγονός ότι οι προσλήψεις εργαζομένων αυξήθηκα με ταχύτερο ρυθμό. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο υψηλό τριών μηνών στο 52,5 από 51,9 τον Δεκέμβριο.

Οι υπηρεσίες σύρουν τον χορό

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο δείκτη υπηρεσιών του μπλοκ εξέπληξε επίσης θετικά, φτάνοντας στο υψηλό έξι μηνών των 50,7 μονάδων, από το 49,8 του Δεκεμβρίου, με τη δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπει 50,2 μονάδες.

Σε ό, τι αφορά την καταναλωτική ζήτηση, φαίνεται να μειώθηκε ελάχιστα παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλους λογαριασμούς, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 49,8 μονάδες, πολύ κοντά στο όριο που σηματοδοτεί την ανάπτυξη, έναντι 48,4 τον Δεκέμβριο.

Στο όριο η βιομηχανική δρστηριότητα

Η βιομηχανική δραστηριότητα παρουσίασε επίσης βελτίωση, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο PMI της μεταποίησης αυξήθηκε στο 48,8 αυτόν τον μήνα από 47,8.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI αναπήδησε στο υψηλό επτά μηνών του 49,0.

Ανατιμήσεις

Όπως και στις υπηρεσίες PMI, ο δείκτης τιμών εισροών μειώθηκε αλλά οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές με ταχύτερο ρυθμό. Οι τιμές παραγωγής ανέβηκαν στις 61,4 μονάδες από 61,2, αλλά ήταν ακόμα πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή