Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες γόνιμης επενδυτικά συνύπαρξης στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αποφάσισαν να λύσουν την εταιρική τους σχέση.

Η θυγατρική Gazprom Export αποχωρεί από την εταιρεία φυσικού αερίου του ελληνικού ομίλου Προμηθέας Gas και το μερίδιο της 50%  περνά σε αυτόν.

Υδρογονάνθρακες: Όχι Μητσοτάκη σε νέο γύρο παραχωρήσεων

Την είδηση του τέλους της πολυετούς σχέσης Κοπελούζου – Gazprom επιβεβαιώνουν στον ΟΤ πηγές της ελληνικής εταιρείας αποδίδοντάς το σε λειτουργικούς λόγους του ελληνικού ομίλου.

Οι λόγοι

Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, το διαζύγιο ήταν προδιαγεγραμμένο. Και όπως σημειώνουν πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, όταν πλέον ο όμιλος Κοπελούζου έμπαινε ενεργά στην ανάπτυξη των FSRUs ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Επενδυτικά σχέδια τα οποία τύγχαναν και τυγχάνουν της θερμής υποστήριξης των ΗΠΑ.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν η αφορμή για τη λύση της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στον όμιλο Κοπελούζου και την Gazprom. Και πριν από τον πόλεμο ο ελληνικός όμιλος είχε φροντίσει να μειώσει έως και να μηδενίσει σταδιακά την έκθεση του σε επενδύσεις στη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, λένε πληροφορίες του ΟΤ, ουσιαστικά επιτάχυνε το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο των δύο πλευρών με τον ελληνικό όμιλο να έχει ήδη εδώ και χρόνια αναμορφώσει τον προσανατολισμό και τη στρατηγική των επενδύσεων και των νέων εταιρικών συμμαχιών.

Το ρωσικό αέριο

Ο όμιλος Κοπελούζου, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία –μέσω της Προμηθέας Gas– που έφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Οι ποσότητες του, όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, θα συνεχίσουν να ρέουν ανάλογα και με τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Η συμβατική σχέση προμήθειας Κοπελούζου – Gazprom θα παραμείνει ενεργή έως τη λήξη της, το 2027.

Η Προμηθέας Gas έφερνε ετησίως 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το ρωσικό όμιλο και σταδιακά αυτές υποχώρησαν στα 500.000 κυβικά μέτρα. Τα 400.000 κυβικά μέτρα μετά από συμφωνία της ελληνικής εταιρείας, του ρωσικού ομίλου και της ΔΕΗ θα τα προμηθεύεται απευθείας η τελευταία από τη Gazprom.

Απομένει μία ποσότητα της τάξης των 100.000 κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου στη διάθεση της Προμηθέας Gas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια