Μπορεί τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει αρκετά ισχυρή, παρά τα υψηλά επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομίας, ωστόσο η Bank of America προβλέπει σημαντικά προβλήματα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, η συνολική απασχόληση στον μη γεωργικό τομέα αυξήθηκε κατά 223.000 ανθρώπους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση κατά 200.000.

Η Bank of America, ωστόσο, αναμένει ότι η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα θα γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο. Ειδικότερα, εκτιμά ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα χάνονται στις ΗΠΑ περίπου 175.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα.

Αμερικανικά ΜΜΕ: Με μαζικές απολύσεις απαντούν στο κακό οικονομικό κλίμα

Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα: «Προβλέπουμε ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο επικεφαλής των οικονομικών της Bank of America, Μάικλ Γκάπεν και πρόσθεσε ότι πλέον σύμφωνα με το βασικό σενάριο είναι πιο πιθανή η απότομη προσγείωση της οικονομίας και όχι η ήπια προσγείωση, όπως εκτιμούσαν αρχικά.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Fed, οι συμμετέχοντες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έχουν μέση πρόβλεψη 4,6% για το ποσοστό ανεργίας το 2023. Ο Γκάπεν, από την άλλη, βλέπει το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να αυξάνεται φέτος στο 5% ή στο 5,5%.

Μαζικές απολύσεις

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, η Microsoft (MSFT) και η Vox Media ανακοίνωσαν απολύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερους από 22.000 εργαζόμενους.

H απόφαση των πιο πάνω εταιρειών-κολοσσών έγινε γνωστή λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση χιλιάδων απολύσεων νωρίτερα αυτό το μήνα από την Amazon, την Goldman Sachs και τη Salesforce. Περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να πράξουν το ίδιο, καθώς μετά την πολιτική των επιθετικών προσλήψεων των τελευταίων δύο ετών, πλέον οι διοικήσεις τους αποφασίζουν να πατήσουν… φρένο και σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν… όπισθεν, προχωρώντας ακόμα και σε μειώσεις θέσεων εργασίας.

Οι περικοπές προσωπικού έρχονται σε έντονη αντίθεση με εργασιακό “κλίμα” του 2022, το οποίο είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αύξησης των θέσεων εργασίας στην ιστορία των ΗΠΑ, με 4,5 εκατομμύρια νέες θέσεις. Ωστόσο, οι αριθμοί του περασμένου έτους άρχισαν να μειώνονται, με την έκθεση εργασίας του Δεκεμβρίου να δείχνει τα χαμηλότερα μηνιαία κέρδη σε προσλήψεις στα τελευταία δύο χρόνια.

Το υψηλότερο επίπεδο προσλήψεων σημειώθηκε το 2021, όταν προστέθηκαν 6,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό ήρθε αμέσως μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, όταν οι ΗΠΑ ουσιαστικά έκλεισαν και χάθηκαν 9,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οι τρέχουσες απολύσεις αφορούν πολλούς κλάδους, από εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης έως τη Wall Street, αλλά μέχρι στιγμής πλήττουν ιδιαίτερα την big tech.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή