Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι βενζινοπώλες στην Ιταλία. Παράλληλα, απορρίπτουν τις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι εκείνοι ευθύνονται για τις αυξήσεις στα καύσιμα.

Η απεργία των ιδιοκτητών πρατηρίων βενζίνης ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη σε όλη την Ιταλία. Μια μόνο οργάνωση των πρατηριούχων, αποφάσισε να περιορίσει την διάρκεια της κινητοποίησης, σε ένα εικοσιτετράωρο. Η κυβέρνηση Μελόνι προσπάθησε, μέχρι την τελευταία στιγμή, να πετύχει την αναστολή της απεργίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. H όλη ταλαιπωρία είναι ακόμη μεγαλύτερη, λόγω και του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει, τις ημέρες αυτές, όλη την Ιταλία.

Παρέμβαση στη τιμή των καυσίμων προανήγγειλε ο Σαλβίνι

Οι βενζινοπώλες δεν θέλουν να τους παρουσιάζουν ως αιτία των αυξήσεων στα καύσιμα, που καταγράφονται την τελευταία περίοδο στην Ιταλία. «Για κάθε λίτρο βενζίνης που αγοράζουν οι πελάτες εμείς κερδίζουμε μόνον 3,5 λεπτά του ευρώ. Είμαστε ο αδύναμος κρίκος του όλου μηχανισμού», λένε οι απεργοί. Δεν συμφωνούν, επίσης, με την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι για υποχρεωτική ανάρτηση της μέσης τιμής των καυσίμων σε όλα τα πρατήρια, ώστε να αποφεύγονται τυχόν περιπτώσεις κερδοσκοπίας. Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή της βενζίνης αλλά και του ντίζελ, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ξεπέρασε τα δυο ευρώ το λίτρο.

Το κράτος κερδίζει από τους φόρους στα καύσιμα

«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι για κάθε 20 ευρώ που οι πολίτες ξοδεύουν για να βάλουν βενζίνη, το κράτος κερδίζει 11 ευρώ και 72 λεπτά σε φόρους, οι διάφορες εταιρίες καυσίμων σχεδόν 8  ευρώ και εμείς λιγότερο από 30 λεπτά», προσθέτουν οι Ιταλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων. Παράλληλα δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με την επιλογή της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να μην παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα, που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι και η οποία έληξε στο τέλος του 2022.

Ο Ιταλικός τύπος υπενθυμίζει δε, ότι στο παρελθόν η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας  είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το ότι το κράτος συνεχίζει να επιβάλλει τόσο υψηλούς φόρους στα καύσιμα. Τώρα όμως, που ανέλαβε η ίδια τη διακυβέρνηση της χώρας, η άποψή της άλλαξε και αποφάσισε –όπως δηλώνει- ότι θέλει να δώσει έμφαση σε στοχευμένα οικονομικά μέτρα, κοινωνικής πολιτικής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή