Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς μετά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από την Τρίτη και αποφάσισαν να στείλουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, σε αυτό το οποίο αποκάλεσε μία «παγκόσμια δέσμευση» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ευχαριστώντας τη Γερμανία για τη σημαντική αναβάθμιση της βοηθείας του στην Ουκρανία.

Γερμανία: Είναι επίσημο – Το Βερολίνο στέλνει 14 Leopard στην Ουκρανία

«Ευχαριστώ» σε Σολτς

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν 31 M1 Abrams τανκς στην Ουκρανία. «Ο Γερμανός καγκελάριος είναι μία ισχυρή φωνή ενότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι ευγνώμων στον καγκελάριο Σόλτς που θα παρέχει τα γερμανικά τανκ  Leopard 2 και θα ηγηθεί στην προσπάθεια της Ευρώπης να συμβάλλει στη δημιουργία δύο ταγμάτων τανκ στην Ουκρανία», προσέθεσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο για την ηγεσία και την πάγια δέσμευσή του στις κοινές προσπάθειες να υποστηρίξουμε την Ουκρανία.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αποστολή των 31 M1 Abrams, τα οποία αποτελούν μία κίνηση που σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την επικράτειά της και να πετύχει τους αντικειμενικούς της στόχους.

Τα Abrams είναι τα πιο ικανά τανκ στον κόσμο

«Τα Abrams είναι τα πιο ικανά τανκ στον κόσμο. Είναι επίσης εξαιρετικά σύνθετα στη λειτουργία και στη συντήρησή τους. Επίσης δίνουμε στην Ουκρανία κομμάτια εξοπλισμού απαραίτητα για να είναι αυτά τα τανκ αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Θα ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε στρατεύματα πάνω στα υλικοτεχνικά ζητήματα καθώς και της συντήρησης το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

Πάντως τα Abrams θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν στην Ουκρανία. «Η αποστολή αυτών των τανκ θα χρειαστεί χρόνο και θέλουμε να δούμε και να βεβαιωθούμε πως οι Ουκρανοί θα είναι πλήρως προετοιμασμένοι να ενσωματώσουν τα τανκ στις άμυνες τους».

Ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με το CNN, ανέφερε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν αποτελεί «επιθετική απειλή» για τη Ρωσία και σημείωσε πως οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστούν την «εδαφική τους ακεραιότητα».

«Όλο αυτό γίνεται για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και προστατέψει το ουκρανικό έδαφος. Δεν είναι μια επιθετική απειλή για τη Ρωσία. Αυτή δεν είναι μαι επιθετική απειλή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε πως πιστεύει όταν αν τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν δηλαδή στη Ρωσία, τότε «ο πόλεμος θα τελείωνε σήμερα».

«Αυτό είναι που θέλουμε σήμερα, να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο Τζο Μπάινεν απέρριψε τη φημολογία πως δέχθηκε πιέσεις από τη Γερμανία ώστε να στείλει τα Abrams

«Η Γερμανία δεν με έκανε να αλλάξω το μυαλό μου. Θέλαμε να βεβαιωθούμε πως όλοι είμαστε μαζί».

Παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στη στρατιωτική βοήθεια που θα στείλουν άλλες χώρες και η οποία αποτελεί μία «σημαντική βοήθεια ώστε η Ουκρανία να υπερασπιστεί την επικράτειά της».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη», είπε ακόμα και αναφέρθηκε στη βοήθεια που στέλνει κάθε κράτος.

Αναλυτικά η βοήθεια που στέλνει κάθε χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο: Δωρίζει δύο τανκ Challenger

Γαλλία: Συνεισφέρει με τεθωρακισμένα AMX-10 και σημαντικά συστήματα αεράμυνας.

Γερμανία και ΗΠΑ: Τανκ Leopard  και πυραύλους Patriot

Ολλανδία: Δώρισε πυραύλους Patriot και εκτοξευτές

Πολωνία: Στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα

Σουηδία: Δωρίζει πολεμικά οχήματα πεζικού

Ιταλία: Δίνει πυροβολικό

Δανία και Εσθονία: Στέλνουν οβιδοβόλα

Λετονία: Παρέχει πυραύλους stinger

Λιθουανία: Παρέχει όπλα αεράμυνας

Ρωσία: «Τα Abrams θα καούν στην Ουκρανία

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πριν γίνει γνωστή η αποστολή των  Abrams πως θα είναι σπατάλη χρημάτων και θα «καούν» στην Ουκρανία.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία», δήλωσε. «Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας – Σε εξέλιξη η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Ξεκινά η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Σε πολύ υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση

Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας