Με μια μικρή καθυστέρηση, λόγω της αλλαγής των συμβάσεων που αφορούν τη συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με πλήρη δέσμευση των εμπλεκομένων μερών προχωρά το mega project της Εκκλησίας στην περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα αναμένεται να ξεπεραστεί και αυτός ο «σκόπελος», ώστε μέσα στον Φεβρουάριο να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές στο πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Ταμείο και στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Το θέμα της επένδυσης στο Σχιστό και τα εμπόδια που ανακύπτουν βρέθηκαν στο επίκεντρο και της πρόσφατης συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς εκτιμάται πως η ολοκλήρωση του έργου θα μεταμορφώσει την ευρύτερη περιοχή και θα δώσει νέα πνοή συνολικά στην Δυτική Αττική. Με διακριτικό τίτλο «The Green Σχιστό» και σύμμαχο το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναλαμβάνει ως τεχνικός σύμβουλος την όλη ωρίμανση της επένδυσης αφορά την αξιοποίηση κτήματος συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγμά.

Η αξιοποίηση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου logistics, οικιστικών χώρων και γραφείων, αλλά και τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου (το 85% της έκτασης θα καλύπτεται από πράσινο).

Σύμφωνα με παρουσίαση του project που έγινε από την ΕΚΥΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η επένδυση αφορά στη δημιουργία κέντρου logistics υπογείως του κτήματος. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου και η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ. στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους Ο.Τ.Α. αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκτιμάται να λειτουργήσει σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα. Η ΕΚΥΟ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αφού η εκκλησία δεν έχει σκοπό να μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου σε τρίτο, αλλά μόνον το δικαίωμα επιφανείας για 99 έτη.

Η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Σχιστό ΑΕ, της εταιρείας που ίδρυσε η Εκκλησία για να προχωρήσει το project λέει στον «OΤ» πως μόλις οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΤΑΙΠΕΔ, θα ξεκινήσουν οι διάφορες μελέτες ώστε να οριστικοποιηθεί το μοντέλο αξιοποίησης, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος δεν ήταν τυχαία καθώς εκτιμάται πως θα βοηθήσει με την τεράστια εμπειρία που πλέον διαθέτει στην ωρίμανση τόσων απαιτητικών project. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται πως σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για την τελική μορφή της ανάπλασης του ακινήτου αλλά και του τελικού κόστους.

Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, όπως αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, από ξένους και έλληνες επενδυτές.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι προκειμένου να έχουμε μια σοβαρή εικόνα για το τι προσφέρουν οι επενδυτές».

Η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει διεκδικήσεις, σημειώνει προσθέτοντας ότι «έχει κάποιες μισθώσεις που λήγουν και κάποιες τις οποίες ανανεώνουμε, με μικρούς χρήστες, κυρίως μεταφορικές».

Βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά, τονίζει.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων δήμων.

Παρουσίαση περασμένο Σεπτέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι μια σημαντική πολυεπίπεδη συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας ξεκίνησε από την περιοχή του Σχιστού-Σκαραμαγκά, όπου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ομιλία του, μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι: «Με τη συμφωνία ΕΚΥΟ – ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, με φιλόδοξους στόχους αλλά και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη… To έργο αυτό θα ενδυναμώσει την χώρα μας, θα ωφελήσει το λαό μας, θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και την εθνική μας οικονομία, θα αφήσει για τις επόμενες γενεές ένα πράσινο αειθαλές αποτύπωμα… Όραμα μας είναι η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό και των όμορων και εγγύτερων Δήμων της Αττικής». Κατέληξε δε, με την εξής φράση: «Περισσότερο πράσινο, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υγιεινό περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη»

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι με αυτή τη συμφωνία «κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».

«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα