Για τις 22 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ο νέος πλειστηριασμός για τη περιβόητη «βίλα Μεταξά» στο Σούνιο, αποτελώντας την πολλοστή προσπάθεια να καταστεί γόνιμος, καθότι φαίνεται ότι υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια.

Η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν η 16η Δεκέμβρη, η οποία συνοδεύτηκε από αποτυχία. Πριν από αυτήν την προσπάθεια είχε προγραμματιστεί ανάλογη για τις 26 Οκτωβρίου 2022. Τότε, ο πλειστηριασμός είχε αναρτηθεί με τιμή πρώτης προσφοράς 5.998.000 ευρώ.

Ωστόσο, υπήρξε ανακοπή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 12 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι και την τιμή εκκίνησης. Μετά από αυτό, ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως πιθανότατα θα συμβεί και στον επικείμενο του Μαρτίου.

Η πολύχρονη εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε το 2014 και μετά το 2017 με τιμές πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και 5.205.000 ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο με τότε αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή εκκίνησης είχε αυξηθεί στα 9 εκατ. ευρώ και στα 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί βίλες πλούσιων και διάσημων

Μετά από άγονους πλειστηριασμούς η τιμή άρχισε να πέφτει. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μειωθεί στα 6,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2020 στα 6 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο έχει έκταση 7,3 στρέμματα και σε αυτό προϋπήρχε παλαιά οικία 93 τ.μ. αποτελούμενη από τρία κύρια δωμάτια και βεράντα. Η οικία ανακαινίστηκε περί το 1992 και «σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19.685/95 αίτηση του οφειλέτη έγινε νέα υποβολή σχεδίου, όπου φαίνεται η πλήρης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου». Έτσι πλέον επί του οικοπέδου υπάρχει κυρίως κτίσμα (οικία), που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 101,61 τ.μ. και 259,54 τ.μ. αντίστοιχα. Πέραν αυτού υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής 120 τ.μ. καθώς και πισίνα.

Οι χώροι κατασκευής

Οι χώροι που έχουν κατασκευαστεί είναι οι εξής:

• Κτίριο Α, το οποίο έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους (wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος), ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο (Κτίριο Β). Το κτίριο έχει στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ.

• Κτίριο Β, το οποίο έχει επιφάνεια 250 τ.μ. και έχει κατασκευασθεί ως υπόγεια προσθήκη του κτιρίου Α΄, βρίσκεται όμως σε στάθμη λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema, ενώ επικοινωνεί απευθείας με το κτίριο Α μέσω εσωτερικής σκάλας. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο , ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση.

• Κτίριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφάνειας 128 τ.μ. και εξυπηρετεί το κτίριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα σχήμα γάμμα (Γ), νοητά χωροθετημένο πίσω από το κτίριο Α, δημιουργώντας εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτιρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτίρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Το τμήμα του κτιρίου αυτού (Β2) με την αυτόνομη κατοικία βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την πισίνα.

• Κτίριο Γ, συνολικής επιφάνειας 24 τ.μ., αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτιρίων και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτίρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του είναι ημιτελές.

• Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.

• Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Β2 και δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα ενώ  περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.

• Πισίνα συνολικής επιφανείας 175 τ.μ. και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτίριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια με θέα προς τον Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.

Γιατί μένει χωρίς ιδιοκτησία

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισπεύδουσα στον επικείμενο πλειστηριασμό του Μαρτίου είναι η Intrum ως εκπρόσωπος της “Sunrise I NPL Finance DAC” και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση στις 28 Μαρτίου 2022, είναι 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Παράλληλα, το ακίνητο φέρει πολλές προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ιδιωτών για ποσά ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει αφορά το γιατί ένα τέτοιο ακίνητο παραμένει χωρίς ιδιοκτήτη. Ως φαίνεται, το βασικό ζήτημα είναι η νομιμότητα των κτισμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα), οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε της βίλας την περίοδο της εξαγοράς της από τον Ν. Μεταξά.

Πρόκειται για  ένα πολυτελέστατο και καλαίσθητο ομολογουμένως αυθαίρετο, το οποίο όμως δεν θα είχε ανεγερθεί αν οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αντιδράσει εγκαίρως και τηρούσαν το γράμμα του νόμου.

Το αγροτεμάχιο περιήλθε στην ιδιοκτησία του αρχιτέκτονα μηχανικού Νικολάου Μεταξά το έτος 1990.

Και αμέσως ξεκίνησε τις κατασκευές, παρά το γεγονός ότι η έκταση βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, όπως είχε κηρυχθεί ήδη από το 1957 (ΥΑ 74913/3118/15-7-1957 – ΦΕΚ 216/Β/5-8-1957). Για τον ίδιο χώρο ισχύουν άλλωστε και τα προβλεπόμενα στον Νόμο 3028/2002: Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (βλ. άρθρο 66 κ.ά.)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα