Τη νομική εξουσία να αξιοποιήσει προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ώστε να βοηθήσει στην πληρωμή για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά, σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Bloomberg.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τους διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό, εφόσον δεν απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά στοιχεία και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν ημερομηνία λήξης, εστίαση σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία και σαφήνεια ότι το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν στη Ρωσία κάποια στιγμή.

Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο.

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;

Νομικές ανησυχίες

Αξιωματούχοι της ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν για το νομικό υπόβαθρο για μια τέτοια κίνηση και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ιδιαίτερα για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή από την εισβολή της «με τα παγωμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας».

Ουκρανία: Eκταμιεύθηκαν 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά και της ΕΕ είπαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν σαφείς νομικοί λόγοι για την απλή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ρωσικών τραπεζών και την ανακατεύθυνσή τους στην Ουκρανία.

Καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων

Αντίθετα, ως πρώτο βήμα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τα περιουσιακά στοιχεία σε επίπεδο ΕΕ ή διεθνές προκειμένου να δημιουργήσει αποδόσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας — ένα έργο που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ορισμένοι δικηγόροι της ΕΕ βλέπουν αισιόδοξα το μέτρα αυτό, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ είναι πιο επιφυλακτικό σχετικά με τη νομική τεκμηρίωση της χρήσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη συνολική πολυπλοκότητα της προσπάθειας. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το G-7.

Η Κομισιόν προειδοποίησε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο να ληφθεί απόφαση έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ότι το πρώτο βήμα θα ήταν ο εντοπισμός τους. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει στο εξωτερικό ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι περίπου 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά βρίσκονται σε καταθέσεις που εδρεύουν στην ΕΕ, αν και το ποσό είναι ακόμη υπό αξιολόγηση.

Η διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεπαγόταν ορισμένους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, οι δικηγόροι της ΕΕ εξήγησαν ότι εάν υπήρχε απώλεια ενώ το μπλοκ διαχειριζόταν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα έπρεπε να δοθεί αποζημίωση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή