Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο θα επωφεληθούν από μια νέα συνεργασία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε στην Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την HSBC Bank plc, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και των εξαγωγών που παρέχουν οι συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες σε εγχώριες επιχειρήσεις και θα καλύψει ένα κενό της αγοράς, το οποίο εξακολουθεί να περιορίζει τις διεθνείς δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το Πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την Ενίσχυση της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, του οποίου η HSBC ήταν εξαρχής βασικός συνεργάτης, δημιουργήθηκε ειδικά για τις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα και θα εξακολουθήσει να στηρίζει ενέγγυες πιστώσεις και εγγυήσεις που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο για την κάλυψη συναλλαγματικών και πολιτικών κινδύνων και κινδύνων πληρωμής.

Οι ωφέλειες

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών παρεχόμενες τοπικά από την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς και καλυπτόμενες με εγγύηση από την ΕΤΕπ και την HSBC, καθώς και άλλες διεθνείς τράπεζες.

ΕΤΕπ: Έρχονται επενδύσεις περίπου 1 δισ. στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα

«Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών είναι καίριας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Οι χρηματοδοτήσεις είναι απαραίτητες για τις περισσότερες διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και η ΕΤΕπ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με διεθνείς και ελληνικούς τραπεζικούς εταίρους για την άρση των εμποδίων στις χρηματοδοτήσεις αυτές», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα. «Η νέα συνεργασία ύψους 200 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και της HSBC στηρίζεται στην επιτυχία της προηγούμενης συνεργασίας των δύο τραπεζών στον τομέα της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και διασφαλίζει ότι οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα όχι μόνο θα βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών, αλλά και αποδεικνύει τη σαφή δέσμευση των διεθνών και εγχώριων τραπεζών να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεχίζεται η μακροχρόνια συνεργασία μας με την ΕΤΕπ και συμμετέχουμε σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα. Η πρόσβαση στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων έχει μεγάλη σημασία για τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας και η HSBC είναι ευτυχής που συμβάλλει στη στήριξη αυτής της ανάπτυξης», δήλωσε η Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director στην HSBC.

Εμπορικές συναλλαγές

Περισσότερο από το 90% των εμπορικών συναλλαγών περιλαμβάνει κάποια μορφή πίστωσης, ασφάλισης ή εγγύησης και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς συνήθως έχουν ανάγκη από χρηματοοικονομικές εγγυήσεις. Το Πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την Ενίσχυση της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου προσέφερε σημαντική στήριξη στις ελληνικές τράπεζες –οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές επιχειρήσεις– επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν την παροχή υπηρεσιών στον τομέα αυτόν προς τους έλληνες πελάτες. Εγκαινιάστηκε το 2013 και έχει μέχρι σήμερα στηρίξει με σχεδόν 1 δισ. ευρώ διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες ελληνικών επιχειρήσεων που εστιάζουν ιδιαίτερα στις εξαγωγές.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν χρηματοδότηση για τις εμπορικές συναλλαγές τους στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΤΕπ για την Ενίσχυση της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με ένα από τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται η ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο
Επιχειρήσεις |

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο

Ο ΟΤ συνομιλεί με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και δύο φορές αναγορευμένη Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής – από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών