Αν και ξεκίνησε με λοιδορίες τύπου «επένδυση στον μπάφο» – το είχε πει το 2018 ο Άδωνις Γεωργιάδης – η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης φιλοδοξεί να εξελιχθεί στο νέο trend της επιχειρηματικής σκηνής.

Την «εξυπνάδα» του αυτή τη μετάνιωσε όσο λίγες άλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στα χθεσινά εγκαίνια της μονάδα της Tikun Olam στα Εξαμίλια Κορινθίας, αποδίδοντας τα εύσημα στον pioneer Νίκο Καρανίκα, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο κ. Καρανίκας, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της παραγωγής και της εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, ανταπέδωσε συγκινημένος τις φιλοφρονήσεις, ενώ δήλωσε στον ΟΤ ότι «ο Άδωνις έκανε αυτό που δεν έκανε ο Ξανθός» αναφερόμενος στις βελτιώσεις του νομοθετικό πλαισίου.

Στη λίστα με τους «παρεξηγημένους», που σχετίζονται με την αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας προστέθηκε και ο Βασίλης Μηλιώνης, γνωστός από το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, ο οποίος αθωώθηκε. Λέγεται ότι συμμετέχει στην Tikun Olam.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Μηλιώνη, λέγοντας ότι έχει περάσει δύσκολα και ότι λοιδορήθηκε άδικα.

Η αργή ωρίμανση

Οι στόχοι για την νέα αγορά είναι ιδιαίτερα υψηλοί, με πολλούς να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, όσα δηλαδή τζιράρει η ανεπτυγμένη αγορά του Ισραήλ.

TikunOlam Europe: Εγκαίνια της πρώτης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης της Ευρώπης

Ωστόσο προς το παρόν η εξέλιξη είναι μεν σταθερή αλλά σχετικά αργή.

Συγκεκριμένα, μόνο δύο εταιρείες έως τώρα, έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους μέχρι την εμπορική λειτουργία και να λάβουν και παραγωγική άδεια.

Εκτός από την ισραηλινή εταιρεία Tikun Olam στην Κόρινθο, μια επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει τα εγκαίνια και μιας μικρότερης μονάδας, στο Κιλκίς, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την Hellenic Dynamic, ελληνοϊνδικών συμφερόντων, η οποία μάλιστα προ μηνός μέσω «εταιρείας κελύφους» εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στις 135 ανέρχονται οι εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Παρά ταύτα, οι επενδύσεις αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν 11.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα σχέδια που έχουν κατατεθεί την τελευταία 5ετία στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν προχωρούν με ρυθμούς γρήγορους.

Ειδικότερα οι περισσότερες άδειες, συγκεκριμένα οι 33, αφορούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι 27 έχουν δοθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τις περισσότερες στον νομό Κλικίς, οι 24 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι 18 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 15 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και 5 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου και Κρήτης έχουν δοθεί από 4 άδειες, ενώ 2 στην Περιφέρεια Αττικής και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες.

H ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπεται ότι την περίοδο 2022 – 2027 θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 21,96% και από τα 4,96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 θα φτάσει το 2027 τα 13,37 δισ. δολάρια.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι η εν λόγω αγορά ανήλθε σε 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

12 σκευάσματα με δύο διανομείς

Το πρώτο από τα 12 συνολικά συνταγογραφούμενα (δίγραμμες συνταγές) προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά από την Tikun Olam τον Σεπτέμβριο εφέτος, με την εταιρεία προς το παρόν να βρίσκεται σε πιλοτική παραγωγή στο 20-30% της δυναμικότητάς της.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος έχουν κυκλοφορήσει μόνο τα συμπληρώματα διατροφής.

Η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στην Κόρινθο, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα της Ευρώπης στην κατηγορία του ανέρχεται στους 10 τόνους ετησίως.

Η εταιρεία στοχεύει εκτός από την ελληνική αγορά και εξαγωγική δραστηριοποίηση κυρίως στην Ευρώπη.

Πρόσφατα προχώρησε σε δύο στρατηγικές συνεργασίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες Φαρμασέρβ Ελλάς και Lavipharm, οι οποίες έχουν αναλάβει τη διανομή και την εμπορία των συνολικά 12 κωδικών στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα θα διανέμονται με διαφορετικές ονομασίες από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Μπέης διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe, χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρής προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή επένδυση, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ασθενείς, όσο και στην τοπική κι εθνική οικονομία.

Ιδιαίτερα στάθηκε στα οφέλη που θα δημιουργεί η νέα επένδυση για τον καρκινικό και πόνο των νεφρών, καθώς και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλες παθήσεις. Επιπλέον, στην παρούσα φάση, διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των προϊόντων από κάνναβη σε μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως επιληψία αυτισμός, νόσος του Chron κι άλλες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία
Business of Sport |

Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν στους «8» του Conference League και με βάση την φετινή τους πορεία από το καλοκαίρι και τα προκριματικά, αυτά είναι τα χρήματα που έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής.

Γιάννης Καλαϊτζάκης (Μασούτης): «Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, εστιάζουμε στις μειωμένες τιμές»
Επιχειρήσεις |

Καλαϊτζάκης (Μασούτης): «Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, εστιάζουμε στις μειωμένες τιμές»

Στη σημασία που αποδίδει η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη προσπάθεια για καλύτερες τιμές αναφέρεται μιλώντας στον «ΟΤ», ο Marketing Director της εταιρίας