Στη μέγγενη της ακρίβειας έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα και ο κλάδος των κατασκευών, με αποτέλεσμα πλέον να απειλούνται ευθέως οι ανεγέρσεις νέων ακινήτων.

Οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν φτάσει στα ύψη με τον κατασκευαστικό κλάδο να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η νέα και απότομη αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλά έργα και οικοδομές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οικοδομικών επιχειρήσεων που επιλέγουν την αναβολή της έναρξης νέων οικοδομών.

Οι αγορές κατοικιών από ξένους εκτοξεύουν τις τιμές [Γράφημα]

Το κόστος για τα ακίνητα

Όπως σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, Δημήτρης Καψιμάλης πριν από την υγειονομική κρίση αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, το κόστος κατασκευής κυμαινόταν στα 1.100 ευρώ/τ.μ.

Τους τελευταίους μήνες το κόστος μιας νέας οικοδομής έχει εκτοξευτεί στα 1.800 ευρώ/τ.μ., χωρίς να υπολογίζεται η αξία της γης.

Είναι γεγονός, ότι η ακρίβεια των υλικών έχει κάνει ακόμη ακριβότερη την κατασκευή και άρα το τελικό κόστος ενός ακινήτου. Με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους κατασκευής να αγγίζει ακόμη και το 50%. Τον Δεκέμβριο του 2022 οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα μεγάλη αύξησης της τάξεως του 11,7%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤανατιμήσεις υπήρξαν σε: Τούβλα (28,2%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (19,8%), Παρκέτα (17,1%), Σίδηρο οπλισμού (16,2%), Γκαραζόπορτες (14,5%), Ξυλεία οικοδομών (13,6%), Αγωγούς χάλκινους (13%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (12%), Ντουλάπες ξύλινες (11,5%), Έτοιμο σκυρόδεμα (11,2%), Θερμαντικά σώματα (10,9%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (10,9%), Μαρμαρόπλακες (10,3%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,9%), Κουφώματα αλουμινίου (9,2%), Παράθυρα ξύλινα (9%), Πόρτες εσωτερικές (8,8%), Τσιμέντο (8,6%), Σωλήνες χαλκού (6%) και Ανελκυστήρες (6%). Στον αντίποδα, μείωση 8,9% σημείωσαν οι τιμές στην Ηλεκτρική ενέργεια.

Οι οικοδομικές άδειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση κατά 23,6% καταγράφηκε τον Οκτώβριο στον όγκο της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτική-δημόσια), καθώς εκδόθηκαν 2.295 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 431.737m2 επιφάνειας και 1.797.388 m3 όγκου.

Πρόκειται δηλαδή για αύξηση κατά 8,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 15,9% στην επιφάνεια και μείωση κατά 23,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Αντίστοιχα, όσον αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο πέρυσι, καταγράφηκε μείωση 24,3% στον όγκο καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα εκδόθηκαν 2.272 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 427.436 m2 επιφάνειας και 1.778.614 m3 όγκου, με αποτέλεσμα, να υπάρξει αύξηση κατά 7,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 16,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 24,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Αναφορικά με τη δημόσια οικοδομική δραστηριότητα, τον Οκτώβριο πέρυσι εκδόθηκαν 23 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 4.301 m2 επιφάνειας και 18.774 m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Οκτώβριο 2022, είναι 1,0%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Spitogatos: Νέα αύξηση 8% στα ενοίκια και 11,4% στις τιμές κατοικίας το πρώτο τρίμηνο
Ακίνητα |

Νέο «καπέλο» σε ενοίκια και τιμές αγοράς κατοικίας - Οι περιοχές «πρωταγωνιστές» [πίνακες]

Οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποτελούν μέρη με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και σημαντική ενίσχυση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε σε 5 περιοχές του δήμου Σαρωνικού – Τι πρέπει να γνωρίζουν πολίτες
Ακίνητα |

Στο κτηματολόγιο 5 νέες περιοχές - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων