Οι κραδασμοί που έχουν κλονίσει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια έχουν εισαγάγει μια νέα κανονικότητα αναφορικά με τις «αναταράξεις», που οδηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις από τον πολιτικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών. Αυτά τα επεισόδια έχουν επίσης ανεβάσει την αβεβαιότητα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που με τη σειρά του βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη, όπως δείχνει έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ, Hites Ahir , Nicholas Bloom και Davide Furceri γράφουν στο IMFBlog ότι για να παρακολουθήσουν καλύτερα την εξέλιξη αυτών των συνθηκών, ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας ώστε να εμφανίζει πιο συχνές μετρήσεις που είναι μηνιαίες, αντί για τριμηνιαίες, και ενσωματώνουν δεδομένα για 71 οικονομίες που χρονολογούνται από το 2008.

Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας , ο δείκτης υποχώρησε τον Δεκέμβριο, την πιο πρόσφατη μέτρηση, αλλά συνέχισε να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών λόγω διαδοχικών κραδασμών, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συναφούς κόστους κρίση διαβίωσης.

OHE: Το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την παγκόσμια οικονομία το 2023

Πηγές αβεβαιότητας

Η προσέγγιση του ΔΝΤ χρησιμοποιεί μια ανάλυση κειμένου των αναφορών του Economist Intelligence Unit που επιτρέπει την ταξινόμηση των πηγών αβεβαιότητας αναλύοντας ποιες λέξεις έχουν δημοσιευτεί σε κοντινή απόσταση από αναφορές αβεβαιότητας. Εκτιμούν ότι είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός μηνιαίου μέτρου αβεβαιότητας βάσει κειμένου που καλύπτει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και είναι συγκρίσιμο μεταξύ χωρών.

Το δεύτερο διάγραμμα αναλύει τη σύνθεση των αναφορών αβεβαιότητας που σχετίζονται με το εμπόριο, την πανδημία, τις διαρροές από μεγάλες οικονομίες και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό δείχνει πώς έχουν εξελιχθεί οι οδηγοί. Η αβεβαιότητα εκτινάχθηκε μετά την απροσδόκητη ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την έκπληξη των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησαν οι εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο.

Μια άλλη μεγάλη άνοδος ακολούθησε στις αρχές του 2020 με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που ακολούθησε λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα ένα άλλο σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ανανεωμένη εμπορική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον κίνδυνο γεωοικονομικού κατακερματισμού .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...