Μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι συμβασιοποιήσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το 2023 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό ταχύτερο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και παρά την επιβράδυνση που θα σημειωθεί, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα του κεντρικού γκαλά που διοργανώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 31ου Money Show.

Το 2022, οι ταμειακές ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ και πέρυσι η ελληνική οικονομία έτρεξε με διπλάσιο ρυθμό έναντι του μέσου όρου των άλλων χωρών της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε ένα βήμα» πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Όλοι μαζί κερδίζουμε τη μάχη της ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια, η Ελλάδα όμως άντεξε στις πολλαπλές κρίσεις και αποτελεί θετική έκπληξη για την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν είναι συγκυριακή, η ελληνική οικονομία γίνεται πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική, είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε 84 χώρες στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον economist. Κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία, στηρίζουμε στην πράξη το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών παραμένοντας προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα, δε θέτουμε σε κίνδυνο την εικόνα αξιοπιστίας και σοβαρότητας της χώρας».

Σκυλακάκης: Μέχρι 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης το α’ εξάμηνο του 2023

Κόμβος μεταφοράς LNG

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα γίνει κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «υλοποιούμε πάνω από 30 έργα που αλλάζουν τις προοπτικές της περιοχής, από το τεχνολογικό πάρκο μέχρι την ανάπλαση της ΔΕΘ».

«Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Τους επόμενους μήνες θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της συνέπειας ή θα επιστρέψουμε στο δρόμο του ρίσκου, της αβεβαιότητας και της απαξίωσης», σημείωσε και τόνισε «επιλέγουμε ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα, δεν συμβαδίζουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Καθρέφτης» προόδου

Ως καθρέφτη προόδου ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Money Show ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και λέγοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία και η Θράκη, αλλάζουν …γρηγορότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τα 30 και πλέον έργα υποδομών και αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, ενώ εστίασε και στις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον παραγωγικό ιστό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το ΕΣΠΑ.

«Συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων, επενδύουμε στη συνεργασία και τη συνεννόηση, ο δήμος μας γίνεται το σημείο αναφοράς για όλες τις δημόσιες πολιτικές», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που «έπεσαν» στην πόλη για έργα και σημείωσε ότι «το 2023, υλοποιούμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 55 εκατ. ευρώ και με το 80% των κονδυλίων μάλιστα να προέρχονται από χρηματοδοτήσεις και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες θα δουν τα έργα που ακούνε να γίνονται πράξη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίας, τόνισε ότι «η αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας, έστω και μειωμένη, θα διατηρηθεί και το 2023 και η Θεσσαλονίκη προτιμάται από πολλές μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας». Λέγοντας δε, ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα -μεταξύ άλλων- τα μετρό, ανάπλαση ΔΕΘ και τεχνολογικό πάρκο-, τόνισε ότι η υλοποίησή τους θα ανοίξει και νέες προοπτικές για την πόλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία