Βασικός τροφοδότης της οικονομίας και για όλες τις εποχές του χρόνου ο τουρισμός πόλεων (city break) αναδεικνύεται “δυνατό χαρτί” για πολλούς προορισμούς που επενδύουν σε αυτόν ενώ όπως φαίνεται η χώρα μας διαθέτει ουκ ολίγες επιλογές. Παρόλο που συνήθως περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) είναι μια μορφή τουρισμού που δίνει “ανάσα” ειδικά τους μήνες που η τουριστική κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους ταξιδιώτες.

Μετά την Αθήνα, που κρατά τα σκήπτρα του city break και τη Θεσσαλονίκη που έπεται αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ ανεπτυγμένο city break τουρισμό, είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA)

Τουρισμός: Πώς θα κινηθεί το φετινό καλοκαίρι – Οι εκτιμήσεις

«Οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες. Η Αθήνα βέβαια και παρά την πανδημία, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, οι city break τουρίστες εκτιμώ ότι πρέπει να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% αλλά έχει ακόμη πολλά περιθώρια να πάει πολύ πιο ψηλά», αναφέρει ο κ. Κελαϊδίτης.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) αλλά έχει και πολλούς από χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τις οποίες συνδέεται μέσω απευθείας πτήσεων. Ωστόσο, δεν αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της καθώς σίγουρα μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο city break τουριστών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA το Ναύπλιο είναι διαχρονικά ένας προορισμός για το Σαββατοκύριακο και τον επιλέγουν κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι που επισκέπτονται την χώρα μας. Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης έναν city break προορισμό για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους από περιοχές που έχουν απευθείας πτήσεις και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η Αλεξανδρούπολη από την άλλη, έχει τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερης διάρκειας μεν αλλά μπορεί να καταχωρηθεί ως City break τουρισμός, προέρχεται και από τη Ρουμανία», σημειώνει ο κ.Κελαϊδίτης.

Οι πόλεις που έχουν προοπτικές να αποτελέσουν δυνατούς city break προορισμούς είναι τα Ιωάννινα, ο Βόλος και η Σπάρτη, όπως εκτιμά ο κ.Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα Ιωάννινα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.

«Μια πόλη μπορεί να ζει από τον city break τουρισμό αν έχει κόσμο όλο τον χρόνο και κυρίως τους μήνες που έχει χαμηλή τουριστική κίνηση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από Ελλάδα, δηλαδή από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτοί είναι οι μήνες που έχουν χαμηλή τουριστική κίνηση με εξαίρεση τις γιορτές που όμως ο τουρισμός είναι κυρίως από Ελλάδα, και εδώ θα πω πάλι με εξαίρεση τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης που έχουν και ξένους τουρίστες λόγω του οδικού τουρισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι προώθηση, σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία Ελλάδας και Εξωτερικού, για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που θα δίνει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη και στη συνέχεια, να γίνουν συνέργειες και επαφές με αεροπορικές εταιρείες», σημειώνει ο κ.Κελαϊδίτης.

Η Καλαμάτα επενδύει στην τουριστική ανάπτυξη

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια έντονη τουριστική δυναμική. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν των όσων ως δήμος πράττουμε, με τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια και διεθνή αναφορά, αλλά και με τη στήριξη εκδηλώσεων που υπηρετούν τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη των υποδομών, όπως η σύνδεση της πόλης με την πρωτεύουσα σε περίπου 2 ώρες με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που συνδέει την Καλαμάτα με προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το λιμάνι και η μαρίνα της πόλης», τονίζει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας. «Η Καλαμάτα αποτελεί μία πόλη όπου ο επισκέπτης εκτός από αξιοθέατα και μουσεία, μπορεί να απολαύσει τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο, να διασκεδάσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές, σημειώνει ο δήμαρχος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι μια επίσκεψη στην Καλαμάτα είναι αρκετή για να την λατρέψει κανείς.

Αλεξανδρούπολη, η συνταγή της επιτυχίας

Η εξίσωση της επιτυχίας που η Αλεξανδρούπολη έχει κατακτήσει τον τίτλο του city break προορισμού έχει πολλές συνισταμένες, όπως σημειώνει ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης: «Αφενός η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη στην οποία μπορεί εύκολα να έχει κανείς πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού και των απευθείας πτήσεων από Αθήνα. Είναι μια όμορφη πόλη με εξαιρετική γαστρονομία, αρχιτεκτονική και καλές υποδομές. Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Συγχρόνως, οι επαγγελματίες της περιοχής, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και συνδράμουν στην προβολή της πόλης». Πολύ βασικό όμως, όπως επισημαίνει ο κ.Παλακίδης «είναι ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης . Και ο δήμος αλλά ειδικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάνει ένα σημαντικό έργο προώθησης, είναι συνοδοιπόρος των επαγγελματιών, υλοποιεί αυτόνομες δράσεις, έχει ένα πλάνο στρατηγικής, τρέχει και προωθεί γενικότερα τον τουρισμό -καθώς η Αλεξανδρούπολη είναι ένας προορισμός με πολλά πλεονεκτήματα (θάλασσα, φύση, ιστορία κτλ)- αλλά και τις πιο ειδικές μορφές τουρισμού, και δη τον city break». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, οι city break επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης ήταν ανέκαθεν Έλληνες ενώ από τους ξένους κυριαρχούν οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι, και -κυρίως το καλοκαίρι- οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι.

Τα Ιωάννινα διεκδικούν δυναμικά θέση στον χάρτη του city break τουρισμού

Τα Ιωάννινα είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Λώλης, αντιδήµαρχος Τουρισµού, Επιχειρηµατικότητας και Πολιτικής Προστασίας, το 2022 πήγε καλύτερα από κάθε πρόβλεψη. «Η πόλη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με εξαιρετικές υποδομές και καταλύματα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βουνό και τη θάλασσα, και μπορεί ο επισκέπτης να κάνει διάφορες εκδρομές», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος και σημειώνει ότι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει την πόλη να ξεχωρίζει είναι «η πολυπολιτισμικότητά της, τα μνημεία της και η συνύπαρξη για πολλούς αιώνες τριών πολιτισμών και θρησκειών, της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και της Εβραϊκής».

Τα Ιωάννινα επιπλέον, ξεχωρίζουν για την γαστρονομία και τη διασκέδαση. Στην πόλη διοργανώνονται επίσης, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που δίνουν πολλές επιλογές στον τουρίστα. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες, όπως επισημαίνει ο κ.Λώλος, η πλειονότητα είναι Έλληνες. «Για city break τουρισμό από το εξωτερικό έρχονται περισσότερο από βαλκανικές χώρες αλλά έχουμε και πάρα πολλούς Κύπριους που έρχονται είτε μέσω Αθήνας είτε μέσω Θεσσαλονίκης», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%