
Αμετάβλητο στο 70% παρέμεινε το 2021 σε σύγκριση με το 2020 το ποσοστό συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας καυσίμων της ΕΕ, το οποίο, αν και σταδιακά έχει υποχωρήσει 13 ποσοστιαίες μονάδες από το 1990 –χάρη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ- εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τους πράσινους στόχους της ένωσης.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το 4ο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 13 χωρών μελών, σημαντικό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 2021 η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια το 2021 ήταν 82,18% έναντι 81,37% το 2020.

Η Μάλτα (96%) παρέμεινε η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο μερίδιο ορυκτών καυσίμων στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια, ακολουθούμενη από την Κύπρο και την Ολλανδία (89%), την Ιρλανδία και την Πολωνία (88%).
Οι περισσότερες από τις άλλες χώρες της ΕΕ είχαν ποσοστά μεταξύ 50% και 85%.
Μόνο τρεις και συγκεκριμένα η Σουηδία (32%), η Φινλανδία (38%) και η Γαλλία (48%) είχαν μερίδια κάτω του 50%.
Σε σύγκριση με το 2020, το 2021, οι μεγαλύτερες, αλλά μικρές, μειώσεις στο μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια σημειώθηκαν στη Φινλανδία (-3 π.μ.), στο Βέλγιο (-3 π.μ.), στη Λιθουανία (-3 π.μ.), στην Πορτογαλία (-2 π.μ.) και τη Δανία (-2 π.μ.).
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (+4 π.μ.), στην Εσθονία (+3 π.μ.), στην Πολωνία και στη Σλοβακία (και οι δύο +2 π.μ.) και στην Ισπανία (+1 π.μ.).
Η κορυφαία επίδοση στη μείωση του μεριδίου ορυκτών καυσίμων μεταξύ 2010-2021
Την τελευταία δεκαετία
Κατά την τελευταία δεκαετία, όλα τα μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στο μερίδιό τους σε ορυκτά καύσιμα στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια. Η μεγαλύτερη μείωση μετρήθηκε στη Δανία (από 81% σε 57%· -25 π.μ.), ακολουθούμενη από την Εσθονία (από 91% το 2010 σε 69% το 2021, -22 π.μ.) και τη Φινλανδία (από 57% σε 38%, – 19 π.μ.).
Άλλες σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (από 69% σε 57%, -12 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (από 90% σε 79%, -11 π.μ.) και στη Λιθουανία (από 75% σε 64%, -11 π.μ.).
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις μετρήθηκαν στη Γερμανία (από 81% σε 79%, -2 π.μ.), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (από 75% σε 72%, -3 π.μ.), τη Μάλτα (από 100% σε 96%, ελαφρώς πάνω από -3 π.μ.), την Ουγγαρία (από 73% σε 69%, -4 π.μ.) και τη Γαλλία (από 52% σε 48, -4 π.μ.).


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό