«Καμπανάκι» για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, τον «Όρθρο», «χτύπησε» η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Kraken«» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη και πρόσθεσε πως «το σημαντικό είναι ότι αφορά ανώτατο αναπνευστικό, κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες. «Δεν θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας», υποστήριξε η κ. Παγώνη.

Επίσης ανέφερε ότι, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. «Δεν φεύγει ο κορωνοϊός και οι υποπαραλλαγές του», υπογράμμισε.

Κορωνοϊός: 168 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Πού έχουν εξαπλωθεί «Kraken» και «Ορθρος»

Για τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που αφορά τα μικρά παιδιά, μια μείωση σταδιακή και πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχει και μια μείωση των ιώσεων».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι το λάθος που έγινε είναι δεν πήγε αρκετός κόσμος να εμβολιαστεί για την γρίπη.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε γενικά στους εμβολιασμούς και του κορωνοϊού στον μέσο όρο πιο κάτω από την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε.

Τα κρούσματα

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν στη χώρα μας μετά τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) που αντιστοιχούν πλέον στο περίπου 7% του συνόλου, ενώ ανεβαίνουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Περιορισμένη παραμένει μέχρι στιγμής η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Kraken (XBB.1.5) της Όμικρον, η οποία βαίνει προς επικράτηση στις ΗΠΑ, καθώς και του νεότερου στελέχους «Όρθρος» (CH.1.1) που τείνει να γίνει κυρίαρχο στη Βρετανία.

Συνολικά 72κρούσματα Όρθρος καταγράφηκαν τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 9 Ιανουαρίου, τα περισσότερα στην Αττική.

Αναλυτικά, 57 κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 6 στον Πειραιά και 2 στην Ανατολική Αττική.

Ακόμα, 4 κρούσματα Όρθρος αφορούν το Ηράκλειο και από 1 την Αχαΐα, την Ευρυτανία και τη Θεσπρωτία.

Πολύ λιγότερα, μόλις 9, ήταν τα θετικά δείγματα Kraken στο ίδιο διάστημα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την Αττική.

Συγκεκριμένα, 8 κρούσματα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ένα τον Πειραιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας