Η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας έδειξε για άλλη μια φορά την ωριμότητα με την οποία έχουν αποφασίσει να συμπεριφέρονται οι επενδυτές στο ΧΑ.
Μολονότι τα ΣΜΕ του Σικάγο κινήθηκαν το πρωι (ωρα Ελλάδος) μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες έως και -1% για SPX και NQ, και τη Wall Street αργότερα να ανοίγει επίσης πτωτικά, η Λεωφόρος Αθηνών έμεινε πράσινη παρά τις 20 εναλλαγές προσήμου μέχρι τις 14:00, με τη συνεδρίαση να κλείνει στα υψηλά ημέρες με κέρδη και πάλι από τις βασικές υπόπτους.
Ο λόγος, βεβαίως, για ΜΥΤΙΛ, όμιλο ΓΕΚ και τραπεζόχαρτα, που έιτε από άποψη προσήμου είτε και συναλλακτικής δρασηριότητας, τράβηξαν για τα καλά το κουπί.
Παρέα, τα στασινόχαρτα σε μεγάλη (ΒΙΟ) και μεσαία (CENER) τροφοδοτούν αμυντικές δυνάμεις, με την ΕΛΧΑ επίσης σταθερή πέριξ του αμετάβλητου.
Παρατηρήθηκαν εξάλλου και κάποια premium στην αγορά παραγώγων, που δίνουν την αίσθηση ότι το στοίχημα για τη συνέχιση προς τις 1040-1060 του ΓΔ είναι δυνατό.
Να σημειωθεί ότι ο τζίρος ήταν αισθητά αυξημένος, όπως αρκετές συνεδριάσεις τώρα, κάτι που προσθέτει πόντους στην ποιότητα της κίνησης, με τους μεσοπρόθεσμους όχι μόνο να μη θέλουν με τίποτα να ρευστοπιήσουν στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και να απορροφούν την προσφορά.
Τέλος, ο ΓΔ έγραψε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, συνολικά τη 17η στις τελευταίες 21, με τη στήριξη να ανεβαίνει κι άλλο στις 1004 μονάδες.
Latest News

H αγορά κοιτάει με κομμένη την ανάσα
Άνευ ετέρου, η μεταβλητότητα είναι πολύ μεγάλη. Και κάτι τέτοιο εμποδίζει τους επενδυτές να λάβουν ορθές επενδυτικές αποφάσεις, τουλάχιστον στο μέτρο που θέλουν να αποφύγουν υπερβολές.

Μεταβλητότητα ναι, κατευθυντικότητα όχι
Με έναν τραπεζικό που ταξίδεψε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες από τα χαμηλά στα υψηλά, αλλάζοντας και 7 φορές πρόσημο, η δυσκολία να αναγνωρίσει κανείς τη βραχυπρόθεσμη λύση του γόρδιου -τραπεζικού- δεσμού, είναι μεγάλη.

Κάνε και καμια διασπορά, βρε αδερφέ. Τόσο ωραία χαρτάκια έχουμε στο ταμπλό
Έκλεισε μια ιδιαίτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από τα επικίνδυνα γεγονότα σε SVB, Signature, Credit Suisse και (παραλίγο) First Republic. Κι έτσι απλά, χάθηκαν τα κέρδη του Φεβρουαρίου, μετρώντας ήδη μηνιαίες απώλειες 9%.

Μετοχομαζώματα, τραπεζοσκορπίσματα
Κι έτσι απλά, μετά από δύο απανωτά χαστούκια από SVB και CS, η εβδομάδα φαίνεται να πηγαίνει άπατη για το ΧΑ. Κι όμως, ας αναλογιστεί κανείς την ανθεκτικότητα σε σχέση με τη βαρύτητα των νέων (ειδικά στον τραπεζικό κλάδο), και το ότι παραμένουμε νικητές σε απόδοση έναντι όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Όλα καλά.

Είχαμε κακομάθει τόσους μήνες
Μια ματιά στο ταμπλό του ΧΑ, και όχι μόνο εκεί, φθάνει για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των επενδυτικών φόβων. Κι ενώ φαινομενικά η πηγή του κακού είναι το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως (σήμερα η Credit Suisse), φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ακόμα που δεν βλέπουμε

Κι αν δεν αντέχεις τις συγκινήσεις, πήγαινε να παίξεις μπιρίμπα
Διότι ως γνωστόν, το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι για όλους. Πόσο μάλλον για εκείνους που δεν θέλουν να ρισκάρουν.

Του φευγάτου η μάνα, ποτέ δεν έκλαψε
Σε στιγμές επενδυτικής ανασφάλειας, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μέτοχοι είναι να πουλήσουν. Άτσαλα.

Πούλα με ακόμα μια φορά, δεν με πειράζει
Με χαρακτηριστική ευκολία, οι πωλητές επικράτησαν στο ταμπλό στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μιας πτωτικής εβδομάδας που -μέχρι στιγμής- απλά έδωσε την πολυαναμενόμενη "αποσυμφόρηση" μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές, επί συνόλω 18 στις τελευταίες 22.

Ε να μην ξεφορτώσω, ρε μάστορα;
Με προσεκτικές κινήσεις, περνούν από το ταμπλό συναλλαγές ρευστοποίησης, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Το ερώτημα δεν είναι όμως γιατί κάποιοι ρευστοποιούν (με κέρδος) αλλά γιατί κάποιοι αγοράζουν (ακόμα και τόσο "ψηλά")

Όχι Γιάννης, Γιαννάκης
Τη Δευτέρα, το ΧΑ φτερνίστηκε από τη γύρη των Τεμπών. Ακόμα, όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν τελικά είναι αλλεργικό, και πάθει κανά (πτωτικό) αλλεργικό σοκ