
Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά για τα ύψη των κτηρίων, στην οποία επιχειρείται να αποσαφηνιστεί σε ποιες κατασκευές θα μπορεί να χρησιμοποιείται το μπόνους ορόφων που δίνει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ – ν.4067/2012 ).
Όπως αποκάλυψε χθες ο ΟΤ, σε γενικές γραμμές, υπερισχύουν των διατάξεων του ΝΟΚ για τα ύψη των κτηρίων, τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με εστιασμένες διατάξεις για προστασία ιστορικών τόπων και κτηρίων, τοποσήμων κλπ.
Αυθαίρετα: Τι προβλέπει ο νέος σχεδιασμός
Οι διατάξεις
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι κατισχύουν των διατάξεών του ΝΟΚ τα Προεδρικά Διατάγματα των οποίων οι διατάξεις τους, κατά τον χρόνο θέσπισης του ΝΟΚ ήταν σε ισχύ, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από τη συστηματική ερμηνεία και από τη διατύπωση και τον σκοπό της υπόψη διάταξης δεν προκύπτει ότι αυτή απέβλεπε στην «αναβίωση» καταργημένων, ρητώς ή σιωπηρώς, διατάξεων πολεοδομικών διαταγμάτων».
Ειδικά για τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος της 30.8-9.9.1955 περί των όρων δόμησης της Αθήνας, ως προς μεν τα ύψη ίσχυσαν έως τη θεσμοθέτηση των διατάξεων περί υπολογισμού του ύψους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) του 1973, οπότε και καταργήθηκαν, ως προς δε τον αριθμό ορόφων ίσχυσαν έως τη θέσπιση του ΓΟΚ/85, οπότε και κατέστησαν ανενεργές μετά τη θεσμοθέτηση του ιδεατού στερεού και του υπολογισμού του ύψους σε συνάρτηση με τον εκάστοτε ισχύοντα αριθμητικό συντελεστή δόμησης. «Ως εκ τούτου, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ΝΟΚ, οι εν λόγω διατάξεις είχαν ήδη παύσει να ισχύουν», σημειώνεται στην απόφαση του κ. Ταγαρά.
Η Ακρόπολη
Ωστόσο, όσον αφορά στις διατάξεις του άρθρου 2 του ως άνω β.δ/τος, οι οποίες αφορούν, σε γενικές γραμμές, τις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, ως ειδικές και εντοπισμένου χαρακτήρα για την προστασία τοποσήμων των Αθηνών, εξακολουθούν να ισχύουν. Εξαιρούνται, σύμφωνα με την απόφαση «εκείνες που αφορούσαν σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν μεταγενέστερα σε ειδικά διατάγματα προστασίας, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από τις νεώτερες ρυθμίσεις».


Latest News

Έτσι θα πάρετε χαμηλότοκα στεγαστικά – Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις
Οδηγός για το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής των νέων
![Ακίνητα: Αποκαλυπτική έρευνα – Έκρηξη τιμών και πωλήσεων στην Ελλάδα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/spitia_akinita-600x400-1-1.jpg)
Αποκαλυπτική έρευνα για τα ακίνητα: Έκρηξη τιμών και πωλήσεων στην Ελλάδα [πίνακες]
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται την τελευταία πενταετία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Η ζήτηση και η δυναμική του εγχώριου Real Estate έχει αυξηθεί σημαντικά

Έρχονται αλλαγές για μη ηλεκτροδοτούμενα και για μισθωμένα ακίνητα - Τι προβλέπεται
Τι προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Έκρηξη στη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα - Οι δημοφιλείς περιοχές
Παρά την αύξηση, το επίπεδο των τιμών είναι μέτριο σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες, γράφειη Handelsblatt
![Δασικά αυθαίρετα: Ελάχιστοι τα δήλωσαν για να τα σώσουν [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/30_03_ot_nomoi_DasikaΕΧΟ-600x352.png)
Απίθανες καταστάσεις: Δεν πάει κανείς να δηλώσει τα αυθαίρετα στα δάση για να τα σώσει! [χάρτης]
Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Το σενάριο για παράταση

Ποια ακίνητα μπορούν να χτιστούν σε δασικές εκτάσεις – Οι εξαιρέσεις
Τι προβλέπει οδηγία του υπ. Περιβάλλοντος

Έμφραγμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Που οφείλονται οι καθυστερήσεις
Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και γιατί υπάρχουν ουρές - Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών έχουν συσσωρευτεί 7.000 πράξεις

Στα σκαριά η Τουριστική Πολεοδομία για fast track αδειοδοτήσεις επενδύσεων
Θα αφορά έκδοση αδειών δόμησης για πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και έλεγχο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στo Airbnb τον Φεβρουάριο - Οι προοπτικές για φέτος [Πίνακας]
Τι ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα της AirDNA

Ο «θησαυρός» του ΕΦΚΑ έχει αξία άνω του 1 δισ. ευρώ
Ποια ακίνητα μένουν αναξιοποίητα