Κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα πολλά άτομα που μπορούν να προβλέπουν το μέλλον κατά προσέγγιση. Ο Ray Kurzweil το 1992 εξέδωσε το βιβλίο του «The Age of Intelligent Machines», μιλώντας για τεχνητή νοημοσύνη και προβλέποντας τη δημοτικότητα του ίντερνετ. Οι προβλέψεις που έχει κάνει κατά την διάρκεια της καριέρας του έχουν ποσοστό επιτυχίας 86%.

Μία από τις προβλέψεις του, το 1990, ήταν ότι ένας υπολογιστής θα κατάφερνε να νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή του σκάκι μέχρι το 1998. Η πρόβλεψη επαληθεύτηκε με τον Deep Blue της IBM να νικά τον Garry Kasparov.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ακριβείς διαγνώσεις καταγμάτων το ίδιο με τους ορθοπεδικούς

Μερικές από τις προβλέψεις του

Δεύτερον είχε προβλέψει ότι έως το 2010, οι υπολογιστές θα μπορούν να απαντούν ερωτήσεις ψάχνοντας σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ίντερνετ. Την ίδια εποχή, είχε πει ότι έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξωσκελετικά μέλη θα επιτρέπουν στους ανάπηρους να περπατήσουν. Εταιρείες όπως η Ekso Bionics και άλλες αναπτύσσουν αυτήν ακριβώς την τεχνολογία.

Το 1999 είχε προβλέψει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να δίνουν εντολές στον υπολογιστή τους απλά μιλώντας έως το 2009. Το 2009, η τεχνολογία αυτή ήταν στα πρώτα της βήματα, όμως σήμερα έχει τελειοποιηθεί, όπως δείχνουν λειτουργίες όπως το Siri της Apple και το Google Now.

Το 2005 είχε προβλέψει ότι τη δεκαετία του 2010, ψηφιακές λύσεις θα μπορούν να κάνουν μεταφράσεις από τον προφορικό λόγο σε ξένες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζοντας το κείμενο με τη μορφή υπότιτλων, σε έναν χρήστη που θα φορά ειδικά γυαλιά. Σήμερα, εφαρμογές όπως το Google Translate κάνουν αυτό ακριβώς και πολλά ακόμα. Ένα app, που ονομάζεται Word Lens, χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής για να βρει και να μεταφράσει ακόμα και ταμπέλες στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο.

Πώς έχει καταφέρει να προβλέψει το μέλλον

Ο Ray Kurzweil χρησιμοποιεί τον νόμο των επιταχυνόμενων αποδόσεων για να κάνει τις προβλέψεις του. Η βασική ιδέα είναι ότι η τεχνολογία προοδεύει εκθετικά, γιατί κάθε νέα πρόοδος βοηθά να έρθει η επόμενη.

Στους υπολογιστές, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ισχύει ο Νόμος του Μουρ (Moore’s Law), σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των τρανζίστορ σε κάθε τσιπ διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια, γιατί το μέγεθος των τρανζίστορ μειώνεται στο μισό.

Σημείο αναφοράς των προβλέψεων η τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον Kurzweil, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναπόφευκτη και πολύ κοντινή. Ο επιστήμονας εκτιμά ότι οι υπολογιστές θα περνούν με άνεση το τεστ του Τούρινγκ (που μετρά το εάν ένας υπολογιστής μπορεί να σκέφτεται σαν τον άνθρωπο) έως το 2029.

Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη περάσει το τεστ Τούρινγκ, θα μπορεί να κάνει ό,τι και οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 2030 θα κινηθεί πέραν αυτών που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Και το 2045, σύμφωνα με τον Kurzweil, θα φτάσουμε στο «Singularity», όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Σε αυτό το στάδιο, υπερ-έξυπνοι υπολογιστές θα μπορούν να έχουν ιδέες που κανένας άνθρωπος δεν έχει σκεφτεί ποτέ και άρα θα μπορούν να δημιουργούν τεχνολογικά εργαλεία που θα είναι πιο εξελιγμένα από οτιδήποτε έχουμε σήμερα.

Όπως λέει ο μελλοντιστής, θα είναι η στιγμή που «η ανθρώπινη νοημοσύνη θα πολλαπλασιαστεί με το ένα εκατομμύριο». Έως το 2050, εμφυτεύματα στον εγκέφαλο θα συνδέουν το μυαλό μας με το δίκτυο, επιτρέποντάς μας να εισέλθουμε σε ψηφιακούς κόσμους που δεν θα ξεχωρίζουν από τον αληθινό. Έτσι, ο άνθρωπος θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τη μνήμη του ή τη νοημοσύνη του.

Στο ίδιο διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ισχυριστεί ότι έχει συναίσθηση, κάτι που θα προκαλέσει μια τεράστια μεταμόρφωση της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Kurzweil, πιθανότατα θα υπάρξει μια διαδικασία μέσω της οποίας οι μηχανές θα αποκτήσουν προστασία και δικαιώματα. Από την άλλη, λόγω της τεράστιας τεχνολογικής προόδου, οι πόλεμοι, η πείνα και οι ασθένειες θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς, με τον Kurzweil να προβλέπει ότι αυτή η ουτοπία θα γίνει πράξη πριν από το 2050.

Να τον εμπιστευτούμε

Πολλοί έχουν πειστεί ότι έχει αυτήν την δυνατότητα, ενώ άλλοι όχι. Οι προβλέψεις του πολλές φορές έχουν άλλη ερμηνεία και είναι κάποιες φορές ασαφείς. Αυτό που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι αποτελεί μία ιδιοφυϊα.

Ο ίδιος έχει καταφέρει καθόλη την διάρκεια της καριέρας του να λάβει καμιά εικοσαριά τιμητικά διδακτορικά, έχει γράψει βιβλία, έχει ιδρύσει μία σειρά από εταιρείες και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, το περιοδικό Time τον είχε βάλει στο εξώφυλλο και το Fortune τον είχε περιγράψει ως «ένα θρυλικό εφευρέτη με ένα ιστορικό απίστευτών ιδεών».

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη