Κέρδη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ανακοίνωσε η  Exxon Mobil την Τρίτη, κερδίζοντας περίπου 6,3 εκατομμύρια δολάρια την ώρα, σημειώνοντας όχι μόνο εταιρικό ρεκόρ, αλλά και ιστορικό υψηλό για τη δυτική βιομηχανία πετρελαίου.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να σπάσουν τα ετήσια ρεκόρ τους λόγω των υψηλών τιμών και της εκτίναξης της ζήτησης, ωθώντας τα συνολικά τους κέρδη κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Ενέργεια: Οι «χρησμοί» της BP για την ενεργειακή μετάβαση – Τα τρία σενάρια [Γράφημα]

Η εκτίναξη των εσόδων του κλάδου συνολικά έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις στις περισσότερες κυβερνήσεις, ώστε να επιβάλλουν υψηλούς φόρους στις εταιρείες.

Ξεπέρασε και το 2008

Τα αποτελέσματα της Exxon ξεπέρασαν κατά πολύ τα καθαρά κέρδη των 45,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέφερε το 2008, όταν το πετρέλαιο «σκαρφάλωσε»  στα 142 δολάρια το βαρέλι.

«Τα συνολικά κέρδη και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν αρκετά σημαντικά από έτος σε έτος», δήλωσε στο Reuters η Οικονομική Διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς. «Έτσι αυτό προήλθε πραγματικά από έναν συνδυασμό ισχυρών αγορών, ισχυρής απόδοσης, ισχυρής παραγωγής και πολύ καλού ελέγχου κόστους», συμπλήρωσε.

Πλήγμα στο 4ο τρίμηνο

Η Exxon ανέφερε ότι υπέστη πλήγμα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο από έναν απροσδόκητο φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο και από απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία μηνύει την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η έκτακτη φορολογία υπερβαίνει τη νόμιμη εξουσία της.

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 3,8 εκατομμύρια bpd. Το προσαρμοσμένο κέρδος των 3,40 δολαρίων ανά μετοχή ξεπέρασε τις προβλέψεις των  3,29 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Υπερφορολόγηση

Τα αποτελέσματα των Big Oil ενδέχεται να δημιουργήσουν μια ακόμη αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επέκρινε την Παρασκευή τις εταιρείες πετρελαίου, επειδή διοχέτευαν μετρητά στις πληρωμές των μετόχων και όχι στην παραγωγή.

Η Exxon ανέφερε ότι η ταμειακή της ροή από τις δραστηριότητες εκτινάχθηκε στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 48,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Οι απροσδόκητοι φόροι κερδών είναι «παράνομη και κακή πολιτική», σχολίσασε η Μίκελς. «Η επιβολή νέων φόρων στα κέρδη από το πετρέλαιο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε», είπε, προσθέτοντας ότι θα αποθάρρυνε τη νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Exxon σημείωσε κέρδη 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο χωρίς τις χρεώσεις, 60% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αλλά μειωμένα σχεδόν κατά 25% από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν.

Νέα έργα

Οι δαπάνες της Exxon για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν πέρυσι στα 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία αύξησε τις δαπάνες για ανακαλύψεις στη Γουιάνα, καθώς και σε διύλιση καυσίμων και χημικά.

«Οι αντικυκλικές επενδύσεις που κάναμε πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρείχαν την ενέργεια και τα προϊόντα που χρειάζονταν οι άνθρωποι καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς.

Τα αποτελέσματά της εταιρείας, προηγούνται των αναμενόμενων ισχυρών κερδών από τη Shell την Πέμπτη και από την BP και την TotalEnergies την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή