Νέα επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου αναφορικά με την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ΚριστιάνΛίντνερ, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανατροπή των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ με στόχο τη χαλάρωση του δημόσιου χρέους δεν έχουν λάβει υπόψη τις ανησυχίες της μεγαλύτερης οικονομίας της.

Ο επικεφαλής του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος έκανε τις σχετικές δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον οικονομικό επίτροπο της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, στο Βερολίνο.

Ο «χρυσός κανόνας» στα δημοσιονομικά και η σύγκρουση Γερμανίας-Γαλλίας

«Για να το πω πολύ ωμά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τις ανησυχίες μας», είπε ο Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου. «Έχουμε τις αμφιβολίες μας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οδηγήσει σε έναν αξιόπιστο δρόμο για τη μείωση του χρέους».

Κοινοί κανόνες

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως μια κοινή νομισματική ένωση χρειάζεται κοινούς κανόνες.

«Θα θέλαμε λοιπόν να διατηρήσουμε μια πολυμερή προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες αντί για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών», είπε.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος. Πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος γιατί αυτή είναι η προσδοκία των κεφαλαιαγορών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι τα κύρια ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ήταν πώς μπορούν να ληφθούν υπόψη χώρες με πολύ διαφορετικά επίπεδα χρέους αποφεύγοντας «ένα είδος μείωσης του χρέους a la carte», καθώς και πώς θα επιβληθεί ένα πιο ευέλικτο μονοπάτι για τη μείωση του χρέους.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι – παρά τις διαφορές που είναι σαφείς – είναι ότι ο υπουργός της Γερμανίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συζητήσει εποικοδομητικά τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης βάσει της πρότασης της επιτροπής», είπε ο Τζεντιλόνι σε ομάδα ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων στο Βερολίνο αργότερα  τη Δευτέρα. «Και για μένα αυτά είναι καλά νέα και θα εργαστώ για να δώσω σε αυτά τα καλά νέα θετική εξέλιξη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή