
Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πέσει φέτος, καθώς το μπλοκ επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε μία προσπάθεια απεξάρτησης από τη Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συνολική παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% φέτος, με τη σχετικά ακριβή παραγωγή φυσικού αερίου να μειώνεται, σύμφωνα με το Ember, ένα think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι «χρησμοί» της BP για την ενεργειακή μετάβαση – Τα τρία σενάρια [Γράφημα]
Αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2
Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη δίνει αγώνα για να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία, εκτινάσσοντας το ενεργειακό κόστος στα ύψη. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εν μέρει λόγω της πτώσης της πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έτσι αυξήθηκαν και οι εκπομπές CO2.
Ωστόσο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κάλυψαν μεγάλο μέρος του κενού, παράγοντας ποσότητα ρεκόρ (22%) της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πέρυσι και ξεπερνώντας το φυσικό αέριο για πρώτη φορά.
«Στόχος είναι η ταχεία μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου – ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα», ανέφερε το Ember. «Αυτό σημαίνει ότι μια μαζική αύξηση της καθαρής ενέργειας είναι καθ’ οδόν».

Όπως τονίζεται, η πυρηνική παραγωγή θα είναι σχετικά σταθερή το 2023, καθώς η συνεχιζόμενη κατάργηση των γερμανικών αντιδραστήρων αντισταθμίζεται από την επιστροφή γαλλικών μονάδων.
Την ίδια ώρα, η υδροηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 40 TWhr φέτος, αφού μια ιστορική ξηρασία εξάντλησε κρίσιμους πόρους το 2022.
Το υψηλό κόστος ενέργειας βοήθησε στη μείωση ζήτησης ενέργειας κατά περίπου 8% το γ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.
Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να μιλάμε για σημαντική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2023.
Το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ
Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας καυσίμων της ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο στο 70% το 2021.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το 4ο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 13 χωρών μελών, σημαντικό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 2021 η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια το 2021 ήταν 82,18% έναντι 81,37% το 2020.
Την τελευταία δεκαετία
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την τελευταία δεκαετία, όλα τα μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στο μερίδιό τους σε ορυκτά καύσιμα στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια. Η μεγαλύτερη μείωση μετρήθηκε στη Δανία (από 81% σε 57%· -25 π.μ.), ακολουθούμενη από την Εσθονία (από 91% το 2010 σε 69% το 2021, -22 π.μ.) και τη Φινλανδία (από 57% σε 38%, – 19 π.μ.).
Άλλες σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (από 69% σε 57%, -12 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (από 90% σε 79%, -11 π.μ.) και στη Λιθουανία (από 75% σε 64%, -11 π.μ.).
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις μετρήθηκαν στη Γερμανία (από 81% σε 79%, -2 π.μ.), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (από 75% σε 72%, -3 π.μ.), τη Μάλτα (από 100% σε 96%, ελαφρώς πάνω από -3 π.μ.), την Ουγγαρία (από 73% σε 69%, -4 π.μ.) και τη Γαλλία (από 52% σε 48, -4 π.μ.).


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ