Στα 8,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες το 2022, καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Τούτο αναφέρεται σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι. Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), έχουν αξιολογήσει και υποβάλει για λογαριασμό των πελατών τους επενδυτικές προτάσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ, οι οποίες, σε ποσοστό περί το 40%, χρηματοδοτούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τράπεζες: Πόσα δάνεια χορήγησαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά το δ΄ τρίμηνο του 2022

Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δραστηριοποιείται εντατικά στην προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, το ύψος των οποίων αναμένεται να υπερβεί σημαντικά την περυσινή ιστορικά υψηλή επίδοση των 5,4 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, θεμέλιο για τη δυνατότητά τους να στηρίξουν χρηματοδοτικά την ελληνική επιχειρηματικότητα και τα σχέδια των Ελλήνων πολιτών, αποτέλεσε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της αξιοποίησης του «προγράμματος Ηρακλής» της ελληνικής Πολιτείας αλλά και της περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών, τόσο οργανικά όσο και μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Η διαφύλαξη του αποτελέσματος αυτού είναι κρίσιμη τόσο για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο και συνολικά για την εθνική μας οικονομία, καθώς ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του έτους», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το τέταρτο τρίμηνο

Περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις χορήγησαν οι τράπεζες το δ΄τρίμηνο του 2022, ενώ σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022 τα κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.