Υπέρ του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ NextGenerationEU, τάσσεται η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους τάσσονται υπέρ της αρχής της αλληλεγγύης στην οποία στηρίζεται το NextGenerationEU και βάσει της οποίας τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αλληλοστηριχθούν οικονομικά ώστε να εξέλθουν ισχυρότερα από την πανδημία του κορονοϊού. Τα υψηλότερα ποσοστά στήριξης αναφέρθηκαν στη Μάλτα (85%) και την Πορτογαλία (86%).

Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια και φτώχεια ανησυχούν τους Ευρωπαίους [γραφήματα]

Επίσης, μια ευρεία πλειονότητα, σχεδόν τα δύο τρίτα των απαντησάντων, συμφωνεί ότι οι πληρωμές προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), του κύριου χρηματοδοτικού μέσου που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU, θα πρέπει να εξαρτώνται από την επίτευξη των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Στο ζήτημα αυτό, τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Κροατία (78%) και την Κύπρο (76%).

Προτεραιότητα η υγεία

Στην ερώτηση ποιοι τομείς πολιτικής θα πρέπει να λάβουν τη μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ, οι απαντήσαντες δίνουν προτεραιότητα στην υγεία (57%), και ακολουθούν από κοντά η ενέργεια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή (48%), η απασχόληση και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (37%). Οι τομείς στους οποίους δίνουν μεγαλύτερη σημασία οι πολίτες αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές στους έξι πυλώνες του ΜΑΑ, γεγονός που μαρτυρά ότι το μέσο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες τους.

Το 66% όσων απάντησαν πιστεύει ότι το NextGenerationEU θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές. Οι απαντήσαντες από την Πολωνία είναι οι πλέον θετικοί, καθώς το 78% εξέφρασε αισιοδοξία για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης. Το 61% του συνόλου των απαντησάντων πιστεύει ότι το σχέδιο θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέλος, τα τρία τέταρτα όσων απάντησαν υποστηρίζουν το σχέδιο REPowerEU, το οποίο βασίζεται στον ΜΑΑ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία. Σε όλα τα κράτη μέλη, η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχεδίου, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στη Ρουμανία (87%) και την Πορτογαλία (91%).

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία