Σε απρόσμενο σύμμαχο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην προσπάθειά του να κάμψει τις αντιδράσεις για την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προωθεί, μετατρέπεται η εκτόξευση του κόστους ζωής στη Γαλλία.

Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος είναι αναγκασμένοι να υπολογίζουν προσεκτικά το κόστος από τα χαμένα μεροκάματα και τις κρατήσεις μισθών, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

Γαλλία: Απεργία και μαζικές διαδηλώσεις κατά συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν [photo/video]

«Πρέπει να συνεχίσουμε»

«Πληρώνουμε για τις ημέρες που απεργούμε. Έχω προϋπολογίσει τον τελευταίο μήνα για να μπορέσω να απεργήσω (κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού). Πρέπει να συνεχίσουμε», δήλωσε στο Reuters 58χρονος συνδικαλιστής της CGT κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Παρίσι την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της πανεθνικής απεργίας κατά της μεταρρύθμισης.

Για τον 55χρονο εργαζόμενο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς Said Bellahecene αυτό σήμαινε να εργαστεί το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να μπορέσει να απεργήσει το απόγευμα για να αποφύγει την απώλεια ενός ολόκληρου ημερομισθίου.

«Έχω δύο παιδιά και ενοίκιο να πληρώσω, αλλά είμαι έτοιμος να χάσω μερικές εβδομάδες (μισθού) και να σταματήσει η χώρα παρά να χάσω δύο χρόνια αργότερα (με τη μεταρρύθμιση)», ανέφερε στο βρετανικό πρακτορείο.

Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις της Τρίτης, ελαφρώς περισσότεροι από ό,τι στην πρώτη επίδειξη δύναμης των συνδικάτων στις 19 Ιανουαρίου, αν και επιχειρήσεις όπως η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF και ο κρατικά ελεγχόμενος όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας EDF ανέφεραν ότι απήργησαν λιγότεροι εργαζόμενοι.

Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της πίεσης θα αποτελέσει πρόκληση καθώς η μεταρρύθμιση θα περάσει από το κοινοβούλιο κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ηγέτης της CGT Philippe Martinez αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης κυλιόμενων απεργιών παρά τις οικονομικές θυσίες που αυτό σημαίνει για πολλούς εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση θέλει να υποβαθμίσει την οργή, πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο Martinez στο ραδιόφωνο France Inter την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής τα συνδικάτα έχουν προσπαθήσει να προχωρούν σε απεργίες ανά διαστήματα για να ελαχιστοποιήσουν τις μισθολογικές απώλειες. Η επόμενη απεργία αναμένεται μόλις στις 7 Φεβρουαρίου και τα συνδικάτα έχουν επίσης καλέσει σε πανεθνικές διαδηλώσεις το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, οι οποίες θα επιτρέψουν σε περισσότερους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν χωρίς να υποστούν κρατήσεις στον μισθό τους.

Απεργιακό ταμείο

Τα γαλλικά συνδικάτα γενικά δεν διαθέτουν μόνιμα απεργιακά ταμεία για να βοηθήσουν τα μέλη τους να αντεπεξέλθουν, αν και ορισμένα σκοπεύουν να δημιουργήσουν τέτοιες δομές οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από δωρεές.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελεί το CFDT, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, οι συνδρομές των μελών του οποίου συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ταμείου «συνδικαλιστικής δράσης», το οποίο, όπως μετέδωσε πρόσφατα η τηλεόραση BFM, είχε διογκωθεί με την πάροδο των δεκαετιών σε 140 εκατομμύρια ευρώ (152 εκατομμύρια δολάρια).

Ενώ γενικά χρησιμοποιείται για την κάλυψη των νομικών εξόδων και την αποζημίωση των εργαζομένων σε τοπικές απεργίες, τα μέλη του ζητούν τώρα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να καλυφθούν οι χαμένες αποδοχές κατά τη διάρκεια των απεργιών για τις συντάξεις.

Επιμένει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση λέει ότι η συνταξιοδοτική αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει σχέδια για την αύξηση του χρόνου που οι εργαζόμενοι πρέπει να καταβάλλουν εισφορές στο σύστημα, είναι απαραίτητη για να μην βρεθεί στο κόκκινο τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, τα συνδικάτα λένε ότι τα σχέδια αυτά οδηγούν σε βίαιη υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ η στάση τους υποστηρίζεται ευρέως από το κοινό, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε τα γαλλικά συνδικάτα αντιστέκονται εδώ και δεκαετίες στα κυβερνητικά μεταρρυθμιστικά σχέδια, με έτος – σταθμό το 1995, όταν οι μαζικές απεργίες ανάγκασαν με επιτυχία την τότε συντηρητική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού.

Παρ’ όλα αυτά, οι απεργίες μπορούν ακόμη να αποφέρουν αποτελέσματα, όπως φάνηκε στον τομέα της ενέργειας στα τέλη του περασμένου έτους, όταν τα συνδικάτα κέρδισαν αυξήσεις μισθών με μια σειρά από στάσεις εργασίας.

Αυτός ο τομέας ηγείται τώρα των εκκλήσεων για περισσότερες απεργίες με τον επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της CGT, Fabrice Coudour, να δηλώνει ότι ένας νέος γύρος έχει οριστεί για τις 6 έως 8 Φεβρουαρίου.

«Έχουμε κίνητρο να πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να αποσυρθεί (η μεταρρύθμιση)», δήλωσε ο Coudour.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή