Έρευνα στο σπίτι του Ihor Kolomoiskiy, ενός εκ των πιο επιφανών δισεκατομμυριούχων της Ουκρανίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι αρχές της χώρας, κινούμενες κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά ενός ανθρώπου που κάποτε θεωρούταν χορηγός του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ενέργεια αυτή, λίγες ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να αντανακλά την αποφασιστικότητα του Κιέβου να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί δισεκατομμύρια δολάρια δυτικής βοήθειας και να αποβάλει τη φήμη του ως ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη του κόσμου.

Ουκρανία: Σκάνδαλα διαφθοράς με τη συμμετοχή αξιωματούχων – Μπαράζ παραιτήσεων

Οι επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς ξεκίνησαν αφότου το Κίεβο εξασφάλισε υποσχέσεις για τεράστιες παραδόσεις όπλων από τη Δύση τις τελευταίες εβδομάδες, με την πιο πρόσφατη δέσμευση από τις ΗΠΑ να περιλαμβάνει πυραύλους που θα διπλασιάσουν σχεδόν το βεληνεκές βολής των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Kolomoiskiy

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν τον Ihor Kolomoiskiy ντυμένο με φόρμα στο σπίτι του, όπου βρίσκονται αξιωματικοί της υπηρεσίας ασφαλείας SBU.

Η SBU δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει την υπεξαίρεση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ουκρανίας, την Ukrnafta, και τον μεγαλύτερο διυλιστή της, την Ukrtatnafta. Ο Kolomoiskiy, ο οποίος αρνείται εδώ και καιρό τις κατηγορίες, κατείχε κάποτε μερίδια και στις δύο εταιρείες, τις οποίες ο Ζελένσκι διέταξε να κατασχεθούν από το κράτος τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου.

Ξεχωριστές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην εφορία, καθώς και στο σπίτι του Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος ηγήθηκε της αστυνομίας της Ουκρανίας ως υπουργός Εσωτερικών από το 2014 έως το 2021. Η SBU ανέφερε ότι πατάξει «άτομα των οποίων οι ενέργειες βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους σε διάφορους τομείς» και υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

«Κάθε εγκληματίας που έχει το θράσος να βλάψει την Ουκρανία, ειδικά σε συνθήκες πολέμου, πρέπει να καταλάβει σαφώς ότι θα του βάλουμε χειροπέδες στα χέρια», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας Vasyl Malyuk στο κανάλι SBU Telegram.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι η ανώτατη διοίκηση της Ukrtatnafta είχε ενημερωθεί ότι είναι ύποπτη, όπως και ένας πρώην υπουργός ενέργειας, ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι.

«Καθαρά χέρια» εν μέσω πολέμου

Ο Kolomoiskiy, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση απάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο καταγγελιών για διαφθορά και δικαστικών διαφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τους δυτικούς δωρητές, πρέπει να επιλυθούν για να παραδοθούν νέα πακέτα βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έγινε διάσημος ως πρωταγωνιστής μιας κωμικής σειράς στον τηλεοπτικό σταθμό του Kolomoiskiy, έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό να απαλλάξει την Ουκρανία από τους λεγόμενους ολιγάρχες, αλλά είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι δεν ήταν σε θέση να κινηθεί αποφασιστικά εναντίον του πρώην χορηγού του.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τις επιδρομές, υπαινίχθηκε νέα μέτρα κατά της διαφθοράς εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, στην οποία η Ουκρανία αναμένεται να επιδιώξει σταθερά βήματα προς την ένταξή της στην ΕΕ.

«Ετοιμάζουμε νέες μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία. Μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την κοινωνική, νομική και πολιτική πραγματικότητα με πολλούς τρόπους, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, διαφανή και αποτελεσματική», είπε, υποσχόμενος να αποκαλύψει σύντομα τις λεπτομέρειες.

Η εισροή δυτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας δημιουργεί νέα πίεση στον Ζελένσκι να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του μπορεί να «καθαρίσει» την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος απέπεμψε περισσότερους από δώδεκα ανώτερους αξιωματούχους μετά από μια σειρά σκανδάλων και καταγγελιών για δωροδοκία, στη μεγαλύτερη αναδιάταξη της ηγεσίας της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους