Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιλακίδη. Από το μεσημέρι της Τρίτης (31/01), τις έρευνες συνδράμει ομάδα βατραχανθρώπων με την βοήθεια ρομποτικού οχήματος, ενώ τρία ελικόπτερα και πλωτά μέσα δεν σταματούν τους ελέγχους για την εύρεση στοιχείων.

Την ίδια ώρα έχουν συλλεχθεί αρκετά κομμάτια της ατράκτου του μαχητικού, πολλά μεγάλα τμήματα έχουν βυθιστεί με το βάθος στο σημείο εκείνο να φτάνει ακόμα και τα 1.000 μέτρα. Αναλυτές με γνώση επί του θέματος δεν αποκλείουν ο 31χρονος να είναι δεμένος στο κάθισμα του και να μην πρόλαβε να κάνει την παραμικρή αντίδραση, ωστόσο δεν μπορεί τίποτα να επιβεβαιωθεί αν δεν εντοπιστεί το συγκεκριμένο μέρος από το μαχητικό ή κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός πιλοτηρίου.

Πλήθος σεναρίων για την πτώση του Phantom

Μηχανική βλάβη; Λάθος χειρισμός; Βέρτιγκο; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα αναρίθμητα σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στην απώλεια του ελέγχου και στην πτώση του αεροσκάφους. Το μαχητικό διενεργούσε πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αν λοιπόν το μαχητικό υπέστη μηχανική βλάβη θα έπρεπε οι χειριστές να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ασφαλείας με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Ακόμα ένα σενάριο είναι η απώλεια του ελέγχου των δύο κινητήρων του μαχητικού. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι δύο πιλότοι να μην πρόλαβαν να ειδοποιήσουν το μαχητικό που ήταν ζευγάρι.

Πράγματι, δεν έχει καταγραφεί καμία επικοινωνία, ούτε υπάρχει κάποιο μήνυμα από τον Σμηναγό ή τον Υποσμηναγό. Παρόλα αυτά σε όλα θα κληθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια να βγάλουν το μαχητικό από το βυθό.

Η μοιραία άσκηση

Οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom διενεργούσαν μία άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας». Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι άκρως απαιτητική, καθώς εκτελείται μόλις 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς ενέχει κινδύνους και απαιτεί εγρήγορση και αφοσίωση κάθε δευτερόλεπτο. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το μαχητικό αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 800 χιλιόμετρα ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παράλληλα, προκειμένου να «κρυφτεί» το μαχητικό από το εχθρικό ραντάρ, εκτελεί ελιγμούς και απότομες στροφές.

Τι σημαίνει αυτό; Πως με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα, τα 100 μέτρα μέχρι τη θάλασσα διανύονται σε μόλις 2-3 δευτερόλεπτα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως οι δύο χειριστές δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν για το παραμικρό.

Τι συνέβη λοιπόν το πρωί της Δευτέρας (30/01); Ο σχηματισμός των δύο F-4 απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:05 και στις 10:30 πετούσε ήδη πάνω από τον Κυπαρισιακό κόλπο. Το μαχητικό με κυβερνήτη τον Σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη και συγκυβερνήτη τον Υποσμηναγό Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα ακολουθούσε τον επικεφαλής του σχηματισμού εκτελώντας – όπως προβλέπεται – τους ελιγμούς και τις στροφές που «έδειχνε» το προπορευόμενο μαχητικό στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ωστόσο, κάποια στιγμή και ενώ το μοιραίο F-4 φέρεται να είχε κληθεί να εκτελέσει μια κίνηση με ελαφρά κλήση, χάθηκε από το οπτικό πεδίο του επικεφαλής, ο οποίος δευτερόλεπτα μετά φέρεται να το είδε να συντρίβεται στη θάλασσα.

Συγκλονισμένη η οικογένεια του υποσμηναγού Τουρούτσικα

Συγκλονισμένη είναι η οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του όταν το F-4 Φάντομ, κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στην Ανδραβίδα. Οι γονείς και τα δύο αδέρφια του 29χρονου πιλότου, δεν μπορούν να πιστέψουν το τραγικό παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στην οικογένειά τους,με τη μητέρα να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Ο πατέρας του 29χρονου, Κώστας Τουρούτσικας, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν στην Ανδραβίδα σημειώνοντας πως ακόμα δεν μπορεί να το χωνέψει. «Για εμάς αυτό ήταν το τελειωτικό μας χτύπημα σαν οικογένεια. Ήταν ένα παιδί πάρα πολύ συνεσταλμένο, πολύ μεθοδικό και δε θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό το πλήγμα», είπε αρχικά.

Στο σπίτι του αδικοχαμένου πιλότου οι αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκαν την οικογένεια του πιλότου Μάριου Τουρούτσικα στην Τρίπολη, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.

Οι γονείς του υποσμηναγού συγκυβερνήτη Μάριου Τουρούτσικα συγκλονισμένοι δέχτηκαν τα συλλυπητήρια και τα θερμά λόγια που τους απηύθυναν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα