Ένα έργο συνολικού ύψους 2.833.400,00 ευρώ, της ΔΕΥΑ Άρτας, πήρε το πράσινο φως για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αφυδατωμένης Ιλύος Ε.Ε.Λ Άρτας», όπου και προβλέπει την κατασκευή ηλιακών ξηραντηρίων, τύπου θερμοκηπίου με μεταλλικό σκελετό, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Άρτας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η αφυδατωμένη ιλύς σε κάθε ξηραντήριο θα έχει τρία στάδια παραμονής της:

  • Στο πρώτο στάδιο θα τροφοδοτείται το ξηραντήριο.
  • Στο δεύτερο στάδιο οι διεργασίες περιλαμβάνουν μόνο ανάδευση.
  • Και στο τρίτο στάδιο θα γίνεται η απομάκρυνσή της.

Τα ξηραντήρια θα καλύπτονται με πολυκαρμπονικά φύλλα με κυψέλες, που παρουσιάζουν άριστες ιδιότητες απορρόφησης της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και μηδενική σχεδόν διαπερατότητα στην ακτινοβολία UV.

Μέσα στο κάθε ξηραντήριο τοποθετείται μηχανισμός αναστροφής της ιλύος, ώστε να επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της υγρασίας από το ένυδρο μίγμα της, ενώ η  τροφοδότηση του με αφυδατωμένη ιλύ και η παραλαβή του ξηρού υλικού θα γίνεται με μικρό φορτωτή. Τα ηλιακά ξηραντήρια θα εξοπλισθούν με μηχανές αναστροφής, ανεμιστήρες εξαερισμού του εσωτερικού χώρου, μετεωρολογικούς σταθμούς και σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου.

Με τη νέα μονάδα θα επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της ποσότητας του τελικού προϊόντος και με την ταυτόχρονη υγειονοποίησή του, ενώ θα επιτυγχάνονται και καλύτερες προοπτικές διάθεσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι 19 ΔΕΥΑ Πανελλαδικά «κέρδισαν» την ένταξη τους στο Ταμείο για ανάλογα έργα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία