Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την τελευταία κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και προσβλέπουν σε περισσότερες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,23% στις 7.779 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,78% στις 15.299 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,67% στις 7.126 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Telecom Italia σημειώνει άλμα 11%, μετά τις αναφορές ότι η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co ετοιμάζεται να υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της. Το δίκτυο παρέχει βασική υποστήριξη στο τεράστιο φορτίο χρέους της προβληματικής εταιρείας, ανέφερε το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Electrolux σημειώνει πτώση 8,5% μετά την προειδοποίηση ότι θα δει χαμηλότερες πωλήσεις φέτος και μπορεί να υποφέρει από το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εργασίας.

Fed και ΕΚΤ

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, αλλά δεν έδωσε πολλές ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος αυτού του κύκλου αυξήσεων. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Η Fed θέλει οι αυξήσεις των επιτοκίων να μειώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, οι επενδυτές στην Ευρώπη θα επικεντρωθούν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αύξηση των επιτοκίων.

Το ενδιαφέρον, πέραν της απόφασης αύξησης των επιτοκίων, εστιάζεται στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού. Από αυτή θα προσδιοριστούν και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων και κυρίως πόσο «απέχουμε» ακόμη από το «να πιάσουν ταβάνι». Σημειώνεται πάντως ότι η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πτωτική καθώς και τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχή μήνα παρατηρήθηκε υποχώρηση του στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές