Η Τουρκία αναμένεται να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια ακόμα και μετά τις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών της χώρας, απορρίπτοντας την άποψη ορισμένων αναλυτών που προβλέπουν ανατροπή στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική της.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και θα τα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι σε συνέντευξή του στο Bloomberg αργά την Τετάρτη, λέγοντας ότι αυτό είναι σύμφωνο με το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας του.

Οι προεκλογικές παροχές Ερντογάν ίσως καταστρέψουν την τουρκική οικονομία

«Η ιδέα ότι ο πρόεδρος θα αυξήσει τα επιτόκια δεν ισχύει. Όσο είμαι εδώ, δεν θα υπάρξει ανατροπή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας», δήλωσε ο Νεμπάτι προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρός μας δεν θα συμβιβαστεί σε αυτό».

Προεκλογικά παιχνίδια

Δεν είναι λίγοι ωστόσο, οι οποίοι μιλούν για προεκλογικά τεχνάσματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Goldman Sachs Group Inc., υποστηρίζουν ότι είναι πιθανή μια αύξηση επιτοκίων, επειδή η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναζητήσει εξωτερικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Ωστόσο, τα σχόλια του Νεμπάτι υπογραμμίζουν ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των προοπτικών της κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από τα ιστορικά υψηλά και ότι η λίρα θα παραμείνει σταθερή, επιτρέποντας τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής.

Τα erdoganomics

Με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να φλερτάρει με τριψήφια νούμερα, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια τελείως δική του γραμμή κόντρα στην παγκόσμια τάση… Τα λεγόμενα erdoganomics έθεσαν τη χώρα στο στόχαστρο έντονη κριτικής, καθώς μείωνε τα επιτόκιά της την ώρα που οι άλλες κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να χαλιναγωγήσουν τις τιμές.

Ο Ερντογάν παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας παρά τις αυξήσεις των τιμών που έπληξαν εκατομμύρια Τούρκους. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σφιχτή κούρσα έναντι των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υπόσχονται ένα πιο συμβατικό μείγμα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Η JPMorgan και η Goldman Sachs προβλέπουν αμφότερες ότι το επιτόκιο αναφοράς θα πρέπει να αυξηθεί στο 30% το τρίτο τρίμηνο. Ο Νεμπάτι είπε το αντίθετο.

«Μετά τις εκλογές μπαίνουμε σε μια πολύ πιο εύκολη περίοδο με το εισόδημα από τον τουρισμό να αυξάνεται και τον πληθωρισμό των τροφίμων να επιβραδύνεται λόγω του καλοκαιριού», είπε.

Επανεκλογή Ερντογάν

Πρόσθεσε επίσης, ότι η επανεκλογή του Ερντογάν θα μπορούσε να προσφέρει ένα προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον όπου οι ξένοι επενδυτές θα επιδιώξουν να αγοράσουν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία με ρυθμό ρεκόρ.

«Μετά τις εκλογές, οι ξένοι επενδυτές θα πουν ότι είναι ώρα να κατευθυνθούν στην Τουρκία», είπε.

«Μια χώρα που δεν έχει υψηλά ποσοστά, αλλά είναι ασφαλής, κατάφερε να βγει από μια σημαντική κρίση που αντιμετώπισε ο κόσμος», είπε ο Νεμπάτι. «Υπάρχει ενθουσιασμός στις αγορές για  την Τουρκία μετά τις εκλογές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη