Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σημερινή ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει επιτυχημένο το σύστημα καθώς διακρίνει δυναμική συμμετοχή και υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε πανελλαδική εκστρατεία για το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών στα τέλη του 2021 και την ίδια χρονιά έγιναν αναφορές για 42 υποθέσεις, το 2022 υπήρξαν αναφορές για 142 υποθέσεις ενώ ήδη το 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 15 αναφορές.

«Τριπλό» μέρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών, αποτελεί την πλέον τεχνολογικά προηγμένη και απόλυτα ασφαλή μέθοδο για τον κάθε πολίτη (επιχειρηματία, εργαζόμενο, καταναλωτή) ώστε να συμβάλει στην ανίχνευση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, ενώ ανάλογα συστήματα ανώνυμης παροχής πληροφοριών χρησιμοποιούνται από άλλες Αρχές Ανταγωνισμού παγκοσμίως, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Δανίας, Νοτίου Κορέας κ.ά..

Ο πολίτης μπορεί να αναφέρει πληροφορίες για:

  • νόθευση διαγωνισμών και προσφορών,
  • καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών,
  • κατανομή αγοράς/κατανομή πελατών,
  • περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης,
  • αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κλπ.,
  • αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ.,
  • παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. αναφορικά με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα)

Η πρωτοβουλία, όπως υπογραμμίζει η επιτροπή, εντάσσεται σε μία νέα στρατηγική ανίχνευσης αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών και άλλων μεθόδων, αλλά και γενικότερα ενημέρωσης του κοινού για θέματα ανταγωνισμού, η οποία ξεκίνησε από το 2020 και συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό και αποφασιστικότητα, δεδομένου και των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η ελληνική κοινωνία.

Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού βρίσκεται στη διεύθυνση:

Για πολίτες και επιχειρήσεις: https://www.epant.gr/whistleblowing

Για αναθέτουσες αρχές: https://www.epant.gr/bidrigalert

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας