Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έστρεψε προσωρινά την προσοχή του κόσμου από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πάλι πίσω στα ορυκτά καύσιμα.

Οι σφικτές αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οδήγησαν σε τιμές ρεκόρ και για τα δύο εμπορεύματα, με δεκάδες κυβερνήσεις να αποχωρούν από τις δεσμεύσεις για τον άνθρακα , επιστρέφοντας στο πετρέλαιο και στην «αμφιλεγόμενη» πυρηνική ενέργεια .

Παρόλα αυτά στο παρασκήνιο, πίσω από την μεγάλη εικόνα, ο τροχός της καθαρής ενέργειας συνέχιζε να περιστρέφεται, με το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) να αναφέρει ότι ένα εντυπωσιακό 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια εισέρρευσαν στον τομέα το 2022.

Πράσινη ενέργεια: Οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022

Σύμφωνα με το BNEF σχεδόν κάθε τομέας σημείωσε επίπεδα ρεκόρ επενδύσεων το 2022, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, του υδρογόνου, της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κ.α..

ΙΕΑ: Η καθαρή ενέργεια φέρνει επανάσταση σε απασχόληση και τεχνολογία 

Στις ΑΠΕ η μερίδα του λέοντος

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και των βιοκαυσίμων, έλαβαν τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων στα 495 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση.

Η ηλεκτροκίνηση συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των συναφών υποδομών, ήταν στη δεύτερη θέση με επενδύσεις 466 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 54% από έτος σε έτος.

Το υδρογόνο

Αν και ο τομέας του υδρογόνου έλαβε το μικρότερο ποσό με μόλις 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, παραμένει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας με επενδύσεις που υπερτριπλασιάζονται χάρη στο έντονο ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα και την αυξανόμενη πολιτική στήριξη.

Η ανατροπή

Μέχρι εδώ όλα καλά… Ωστόσο, το περασμένο έτος καταγράφηκε μια ανατροπή στην επενδυτική τάση με την Ευρώπη να μην είναι πλέον το επίκεντρο των επενδύσεων καθαρής ενέργειας, καθώς έχασε τον θρόνο από την Κίνα.

Πράγματι, σύμφωνα με το BNEF η Κίνα δαπάνησε 546 δισεκατομμύρια δολάρια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2022, υπερτριπλάσια από τη συνολική δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώθηκε στα 180 δισεκατομμύρια δολάρια και των Ηνωμένων Πολιτειών 141 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία διατήρησε την τρίτη θέση της, η Γαλλία ανέβηκε στην τέταρτη ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε μία θέση στην πέμπτη.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τώρα φθηνότερες

Σχολιάζοντας την ανθεκτικότητα των ΑΠΕ παρά τη διαφαινόμενη επιστροφή στο πετρέλαιο, το oilprice, γράφει ότι υπάρχουν διάφοροι «λόγοι για τους οποίους ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται σαν ζιζάνιο»: Αρχικά, νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πιθανό να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου σε πιο πράσινη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

« Οι αγορές ενέργειας και οι πολιτικές έχουν αλλάξει ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες . Ο ενεργειακός κόσμος αλλάζει δραματικά μπροστά στα μάτια μας. Οι κυβερνητικές απαντήσεις σε όλο τον κόσμο υπόσχονται να κάνουν αυτό μια ιστορική και οριστική καμπή προς ένα καθαρότερο, πιο προσιτό και πιο ασφαλές ενεργειακό σύστημα », δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook του οργανισμού . Ο IEA έχει προβλέψει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας θα διπλασιαστούν σχεδόν στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Αλλά υπάρχει ένας ακόμη μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αποκτήσει μια νέα γοητεία: τα ανανεώσιμα καύσιμα είναι σημαντικά φθηνότερα από τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά από το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green