«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στα επιδοτούμενα προγράμματα για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών

Φωτοβολταϊκά – θερμοσίφωνες: 4 επιδοτούμενα προγράμματα από το ΥΠΕΝ

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι ο οδηγός για το πρόγραμμα θα δημοσιευθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με προηγούμενες σχετικές δηλώσεις του υπουργού, ήταν το πρόγραμμα να προκηρυσσόταν μέχρι το τέλος του 2022. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε 65 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα είναι έτοιμη μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταικό έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.

Στόχοι εξοικονόμησης έως το 2030

Το ΥΠΕΝ στην πρότασή του για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, προτείνει μεταβολή του δείκτη ενεργειακής αποδοτικότητας ειδικά για τον οικιστικό τομέα,  με στόχο από περίπου 97 kWh/τ.μ. (κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο) που κατανάλωνε το 2022 να πέσει στα 78 kWh/τ.μ. το 2030 και στα 54 kWh/τ.μ. το 2050.

Όσο για την τελική κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών από 26%, ήτοι 4.106 Ktoe (τόνος ισοδύναμου πετρελαίου) το 2020, σχεδιάζεται να πέσει στο  24% (4.210 Ktoe) το 2025, στο 22% (3.630 Ktoe) το διάστημα 2030 – 2035, ώστε να περιοριστεί τελικά το  2050 στα 2.999 Ktoe.

Σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα συνολικά του κτιριακού δυναμικού της χώρας ο στόχος που είχε τεθεί από το προηγούμενο ΕΣΕΚ για το έτος 2030 ως προς το ποσοστό των κατοικιών με ενεργειακή αναβάθμιση ήταν 15%, ενώ η νέα πρόταση του ΥΠΕΝ τον αναθεωρεί στο 19%. Σήμερα εκτιμάται ότι το ποσοστό των κτιρίων που έχουν αναβαθμιστεί είναι περίπου 7%.

Για τις αντλίες θερμότητας για θέρμανση στα νοικοκυριά ο στόχος του υφιστάμενου ΕΣΕΚ για το έτος 2030 είναι 7% και προτείνεται να αυξηθεί στο 20%. Επίσης, προωθείται πιο φιλόδοξος στόχος ως προς το ποσοστό των νέων κατασκευών και ανακαινίσεων στο σύνολο των κτιρίων υπηρεσιών για το 2030 (από 40% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ σε 59% στο νέο). Για  το μερίδιο των κτιρίων υπηρεσιών με αντλίες θερμότητας για θέρμανση  ο στόχος  αυξάνεται από το 60% στο 67%  έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green