Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα καθώς και το τσουχτερό κρύο.

Οι μετεωρολόγοι, όπως ό Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνουν λόγο για μία επικίνδυνη κακοκαιρία με πολλά χιόνια, καταιγίδες και παγετό.

Το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη και θα επηρεαστεί και η Αττική.

Αυτό το κύμα θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές – καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός ( θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο).

Μάλιστα, ο κ. Μαρουσάκης τονίζει πως πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ακόμη και σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες.

Όπου δεν χιονίσει θα σημειωθεί χιονόνερο ή εναλλαγές χιονόνερου – χιονιού. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας οι χιονοπτώσεις να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδων που σημαίνει θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα και ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Χιόνια και στην Αττική

Από την πλευρά του ο προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου επιμένει για χιόνια στην Αττική.

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε στο «Aegean Effect» που θα φέρει χιόνια ακόμη και δίπλα στη θάλασσα  και μέσα στις περιοχές που θα βρίσκεται και η Αττική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Aegean Effect» δημιουργείται όταν ψυχροί βοριάδες πολικής προέλευσης φτάσουν στο Αιγαίο και εμπλουτίζονται με υδρατμούς και υγρασία και στη συνέχεια μετακινούνται δημιουργώντας χιονοσύννεφα και χιονοπτώσεις.

Όπως ανέφερε, την Κυριακή αναμένονται χιονοπτώσεις σε Σποράδες, Λήμνο, Εύβοια, Βοιωτία, και Αττική. Μέχρι το βράδυ τα χιόνια θα φτάσουν στις Κυκλάδες και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα αλλά και στην Κρήτη με χιόνια ακόμα και στα 300-400 μέτρα.

Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 14 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες τοπικά 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 πρόσκαιρα στα νότια έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 πρόσκαιρα στα βόρεια έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στα δυτικά έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βοριοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικό 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από τις μεσημβρινές ώρες 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Σφοδρή κακοκαιρία έως και τη Δευτέρα

Αύριο Σάββατο, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και από το απόγευμα και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και στα κεντρικά. Από τις απογευματινές ώρες χιόνια θα πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 15 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Κυριακή, στα δυτικά και βόρεια θα έχουμε  νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά της βόρειας χώρας χιονοπτώσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου από το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορά προς νότο της τάξεως των 6 βαθμών. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός.

Την Δευτέρα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα