Συνωμοσία για να αποφύγει την ήττα του στις εκλογές φέρεται να είχε επιχειρήσει να οργανώσει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, «παγιδεύοντας» τον δικαστή Αλεξάντρε ντε Μοράις, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και επικεφαλής της κορυφαίας εκλογικής αρχής της Βραζιλίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ντε Μοράις επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο γερουσιαστής Μάρκος Ντο Βαλ του είπε για μια συνάντηση εκλογικής συνωμοσίας στην οποία φέρεται να συμμετείχε με τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου και τον πρώην βουλευτή Ντανιέλ Σιλβέιρα, πέρυσι.

Ο Μπολσονάρου «δραπέτευσε» στις ΗΠΑ 2 ημέρες πριν λήξει η θητεία του

Ήθελαν να «δέσουν» τον δικαστή

Ο Ντο Βαλ αποκάλυψε την Πέμπτη ότι ο Σιλβέιρα, στενός σύμμαχος του Μπολσονάρου, προσπάθησε να τον πείσει να συμμετάσχει σε μια συνωμοσία για να αποφευχθεί η εκλογική ήττα του ακροδεξιού ηγέτη, ζητώντας του να προσπαθήσει να πείσει τον Μοράις να προχωρήσει σε ορισμένα σχόλια, σε μια συνομιλία που θα μαγνητοφωνούταν, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ο Μπολσονάρου είχε προβεί σε αβάσιμες επιθέσεις κατά της αξιοπιστίας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας της Βραζιλίας, το οποίο ο Μοράις – επίσης επικεφαλής της κορυφαίας εκλογικής αρχής της χώρας (TSE) – υπερασπίστηκε με αποφάσεις του στις οποίες ο πρώην πρόεδρος απέδωσε την ήττα του.

Ο Μοράις δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα ότι ο Ντο Βαλ τον προσέγγισε για να του μιλήσει για τη συνάντηση. Ο δικαστής είπε ότι στη συνέχεια ζήτησε από τον γερουσιαστή να καταθέσει επισημοποιώντας τους ισχυρισμούς, αλλά ο Ντο Βαλ αρνήθηκε να το κάνει.

«Ρώτησα τον γερουσιαστή αν θα το επιβεβαιώσει αυτό και θα το καταγγείλει εγγράφως, γιατί τότε θα έπαιρνα αμέσως την κατάθεσή του», δήλωσε ο Μοράις.

«Αλλά μου είπε ότι ήταν θέμα των μυστικών υπηρεσιών και ότι δυστυχώς δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει. Έτσι τον ευχαρίστησα και τον αποχαιρέτησα, διότι κατά την άποψή μου ό,τι δεν είναι επίσημο δεν υπάρχει».

Έρευνα

Ο Ντο Βαλ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο Μπολσονάρου, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του Οκτωβρίου, «καθόταν σιωπηλός» ενώ ο Σιλβέιρα ανέπτυσσε τη συνωμοσία εναντίον του Μοράις.

Ο Σιλβέιρα συνελήφθη από την αστυνομία την Πέμπτη με ένταλμα που εξέδωσε ο Μοράις, ο οποίος τον κατηγόρησε για ανυπακοή σε δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρου έφυγε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα 48 ώρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Λούλα, χωρίς ποτέ να παραδεχθεί την ήττα του.

Ερευνάται δε από τον Μοράις στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον φερόμενο ρόλο του στην υποκίνηση ταραχών από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στις 8 Ιανουαρίου επιδιώκοντας να προκαλέσουν στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».