Επιταχύνονται οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών για διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Η απεξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό καύσιμο οδηγεί τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν διαφορετικούς προμηθευτές αλλά και διαύλους μεταφοράς ποσοτήτων αερίου.

Φυσικό αέριο: Ο χιονιάς υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη εδώ

Τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και οι αγωγοί TAP και IGB(ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριος) δίνουν μεγάλη ανάσα στις χώρες κυρίως της Βαλκανικής που διψούν για φυσικό αέριο.

O IGB

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η εταιρεία ICGB που διαχειρίζεται τον νεότευκτο αγωγό IGB προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες για την αύξηση της χωρητικότητας του. Έτσι προετοιμάζει τη μελέτη σκοπιμότητας καθώς και market test ώστε η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού να αυξηθεί από τα 3 στα 5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.

Δύο είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους η ICGB τρέχει αυτές τις ενέργειες ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Η Σερβία

Ο πρώτος είναι η ανάγκη της Σερβίας για εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με αέριο.

Είναι ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας. Η τελευταία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Οι ποσότητες θα μεταφέρονται από τον αγωγό TAP και μέσω του IGB θα διοχετεύονται στο βουλγαρικό σύστημα και από εκεί θα περνούν στη Σερβία με τη συνδρομή του νέου διασυνδετήριου αγωγού.

Οι Σέρβοι θα προμηθεύονται περί τα 1,5 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Οι traders

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η ICGB τρέχει τις διαδικασίες αναβάθμισης της χωρητικότητας του IGB είναι η δυναμική που αποκτούν traders για την μεταφορά αερίου μέσω του αγωγού προς τη γειτονική χώρα και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες φέρνοντας ποσότητες LNG στη Ρεβυθούσα, στη συνέχεια προχωρούν σε συμφωνίες με αγοραστές από τη Βουλγαρία πουλώντας τους το φυσικό αέριο που έχουν συμφωνήσει.

Ο TAP

Η διεθνής κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, ο οποίος διασχίζει τη Θράκη, τη Μακεδονία και στη συνέχεια περνά στην Αλβανία και την Ιταλία, έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού.

Στην 9η συνάντηση για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία από τη μεριά της Ελλάδας συμμετείχε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, συμφωνήθηκε ο διπλασιασμός των ποσοτήτων του αζέρικου αερίου που μεταφέρεται από το δίκτυο των αγωγών TANAP και TAP μέχρι την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι ποσότητες θα αυξηθούν το 2027 στα 25 δις. κυβικά μέτρα από τα 11,4 δις. κυβικά μέτρα που διακινήθηκαν το 2022. Σημειώνεται ότι περίπου 3 δις. κυβικά μέτρα κατέληξαν στην ελληνική αγορά.

Βέβαια για να συμβεί αυτό απαιτείται η κατασκευή νέων υποδομών και η κοινοπραξία των BP, Socar, Snam, Fluxys και Enagas, αναζητούν χρηματοδότηση.

Το καλώδιο… TAP

Πάντως το Αζερμπαϊτζάν εκτός από την εξαγωγή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αντλεί από τα πλούσια κοιτάσματα του, σχεδιάζει και την εξαγωγή πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη Ρουμανία.

Στα σχέδια των Αζέρων, όπως έγινε γνωστό από το Μπακού όπου πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η 1η Συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Πράσινη Ενέργεια είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κασπία Θάλασσα. Σε πρώτη φάση θα διατίθεται παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 3 με 4 GW και αργότερα αυτή θα ανέλθει στα 25 GW.

Πληροφορίες λένε πως στη συγκεκριμένη συνάντηση μετείχαν με εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο και οι χώρες της Γεωργίας και της Ρουμανίας. Το πράσινο ρεύμα θα περνάει από τη Γεωργία (συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν) για να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα και έπειτα στη Ρουμανία.

Τα δύο κράτη φέρονται να συμφωνούν με το επενδυτικό σχέδιο του Μπακού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια