Κατά 6 εκατομμύρια τόνους ετησίως αυξήθηκε η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από το 2019 έως το 2021, παρά τους αυστηρότερους παγκόσμιους κανονισμούς, με τους παραγωγούς να σημειώνουν «μικρή πρόοδο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί ως μία από τις πιο άμεσες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως, με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων να θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να απορρίπτονται χωρίς επεξεργασία σε ποτάμια και ωκεανούς. Ταυτόχρονα, η διαδικασία παραγωγής είναι σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε πρόσφατα και η παραγωγή πλαστικού μιας χρήσης από «παρθένες» πηγές ορυκτών καυσίμων μειώνεται, η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών παραμένει. «Μην κάνετε λάθος, η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε πτώση από έτος σε έτος στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μίας χρήσης», ανέφερε το Ίδρυμα Minderoo της Αυστραλίας.

Οι κολοσσοί που παράγουν τα πλαστικά

Η Exxon Mobil  στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων πετροχημικών εταιρειών που παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά μιας χρήσης, ακολουθούμενη από την κινεζική Sinopec.

Η Sinopec οδηγεί την κούρσα όσον αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής κατά την περίοδο 2019-2027, με προγραμματισμένους πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους ετήσιας δυναμικότητας. Η Exxon Mobil ήταν δεύτερη με περίπου 4 εκατομμύρια τόνους.

Όπως επισημαίνεται, η Κίνα ήταν πρωταγωνιστής στην παγκόσμια ζήτηση πλαστικών τα τελευταία 15 χρόνια και παρά τις υψηλού προφίλ απαγορεύσεις από το 2019, αντιπροσώπευε το ήμισυ των 15 εκατομμυρίων τόνων νέας χωρητικότητας πλαστικών.

Η Κίνα ανακοίνωσε πέρυσι ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τις μισές από τις 20 κορυφαίες εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα παρθένων πολυμερών έως το 2027.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά  17 εκατομμύρια τόνους ακόμη μέχρι το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.