«Η Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγήν έχει μετατραπεί σε σχετικά σύντομο διάστημα σε παράδειγμα προς μίμηση. Πράγμα εντυπωσιακό».
Αυτό αναφέρει στον «OT» ο Managing Director & Head of Investment Banking της AXIA Ventures Group, Αλέξανδρος Αργυρός, τονίζοντας πως η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρό, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεταρρυθμιστικό έργο που συντελέστηκε και προσέδωσε νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία.
AXIA Ventures: Αύξηση ΑΕΠ 13% στη διετία – Σε ισχύ όλοι οι καταλύτες της ανάπτυξης
«Στην Ελλάδα έγιναν ο περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά, σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει πως ήμασταν η χώρα που τις χρειάζονταν και περισσότερο… Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ανέλαβε η Ελλάδα σε κομβικές πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το περίφημο Covid Pass που βελτίωσαν αισθητά την εικόνα της χώρας μας.
Στροφή 180ο μοιρών από επενδυτές
Η αλλαγή στάσης αποτυπώνεται, όπως μας εξηγεί, και στον τρόπο που οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν την ελληνική αγορά. «Μας βλέπουν πλέον σαν επενδυτικό προορισμό…» λέει και προσθέτει πως το ενδιαφέρον τους αυξάνεται μέρα με την μέρα. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τα μεγάλα deals της BC Partners με την Pharmathen και του ΑΔΜΗΕ με την Macquarie, τα οποία ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε αποτιμήσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. «Σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, όραμα και ελκυστικές αποτιμήσεις των assets συνθέτουν σύμφωνα με τον κ. Αργυρό τους «ούριους ανέμους», οι οποίοι δίνουν ώθηση στο «ελληνικό growth story» και μαγνητίζουν τα βλέμματα πολυεθνικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Google, η Amazon αλλά και funds που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε μετοχές και ομόλογα.
Οι «καυτοί» κλάδοι της οικονομίας
Στο «ραντάρ» των επενδυτών, όπως λέει, βρίσκονται κατά προτεραιότητα οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του real estate, των logistics, των τροφίμων, καθώς επίσης της υγείας και του φαρμάκου. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενους κλάδους που πέρα από προοπτικές συγκεντρώνουν δυναμικές εταιρείες. Τα βλέμματα στρέφονται και στο οικοσύστημα των startups, το οποίο έχει αρχίσει να αναπτύσσει σημαντική δυναμική. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θεωρεί πως ξαφνικά γίναμε επενδυτικός παράδεισος.. Τουναντίον, πιστεύει πως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε… και κυρίως σταθερότητα και σοβαρότητα στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μέσα από έμπρακτες κινήσεις.
Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023
Επιχειρώντας να ιεραρχήσει τα ζητήματα που «πληγώνουν» την ανταγωνιστικότητά μας ο κ. Αργυρός αναφέρεται πρώτα στην έλλειψη της επενδυτικής βαθμίδας και μετά στην γραφειοκρατία που ταλανίζει τη δημόσια διοίκηση, παρά την αισθητή πρόοδο που όπως λέει έχει συντελεστεί. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ,επισημαίνει, θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο μιας σειράς από funds που σήμερα δεν μπορούν να τοποθετηθούν λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το καταστατικό τους.
Στην ερώτηση του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εάν δηλαδή η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν ή μετά τις εκλογές ο κ. Αργυρός απαντά πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο που αυτό θα συμβεί. «Παραδοσιακά», λέει, «οι οίκοι αξιολόγησης αποφεύγουν να αναθεωρήσουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας ενόψει εκλογών για να μην κατηγορηθούν πως θέλουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα». Θεωρεί πολύ πιθανό πάντως η αναβάθμιση να γίνει μέσα στο 2023. Βέβαια, με δεδομένο πως δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί επίσημα οι εκλογές, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να έρθει πριν στηθούν οι κάλπες.
Το πολιτικό ρίσκο και η ακυβερνησία
Όσον αφορά στο πολιτικό ρίσκο και πόσο επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών, ο κ. Αργυρός επισημαίνει πως δεν λειτουργεί πλέον ανασταλτικά. «Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση με τους ξένους ξεκινούσε από το πολιτικό ρίσκο, τώρα είναι στο νούμερο 10 των ερωτήσεων που κάνουν…», αναφέρει. Διαισθάνεται πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και εκτιμά πως θα σχηματισθεί ισχυρή κυβέρνηση. «Δίνουμε μικρές πιθανότητες στο σενάριο της ακυβερνησίας. Θα θεωρήσω έκπληξη να πάμε σε μια παρατεταμένη ακυβερνησία κυρίως λόγω της ωριμότητας του πολιτικού συστήματος αλλά και των ψηφοφόρων. Και για να μην παρεξηγηθώ, έχουμε δοκιμάσει πολλά πράγματα, άρα πλέον ο κόσμος ότι ψηφίζει το κάνει συνειδητά», λέει χαρακτηριστικά.
Ανάπτυξη που θα εκπλήξει, εάν δεν…
Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και δεν οδηγηθούμε σε μια παρατεταμένη ακυβερνησία άνω των 6 μηνών, ο κ. Αργυρός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βιώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη και από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια. ««Νομίζω ότι θα εκπλαγούμε όλοι μας θετικά με την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν θα μας προξενούσε καμία έκπληξη να δούμε ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη του 1.5-2% που είναι οι επίσημες προβλέψεις τονίζει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που όπως λέει βασίζεται στους εξής παράγοντες:
– Πρώτον, στην εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία.
– Δεύτερον, στην ηπιότερη του αναμενόμενου ένταση της ενεργειακής κρίσης.
– Τρίτον, στα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάπτυξης.
– Τέταρτον, στην υπεραπόδοση των κλάδων του τουρισμού, της ενέργειας και των τροφίμων.
Η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Κάπου εδώ ανοίξαμε και το «κεφάλαιο» τράπεζες, με επίκεντρο το σχέδιο πώλησης των ποσοστών που διατηρεί το ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Ο κ. Αργυρός θεωρεί πως σύντομα πιθανόν μέσα στο 2023 ή το αργότερο το 2024 να δούμε κινήσεις με δεδομένο πως φέρεται να υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές. Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ και κατά πόσο αυτή διευκολύνει ή δυσκολεύει τα πράγματα για τους επενδυτές, κρίνει θετικά την ύπαρξη ενός πλαισίου που αποσαφηνίζει και οριοθετεί «τι μπορεί να γίνει και τι όχι».
Ο κ. Αργυρός συμμερίζεται την άποψη πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου. Κάτι που αποδίδει στους εξής τέσσερις παράγοντες:
– Πρώτον, στο γεγονός πως οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους.
– Δεύτερον, στο γεγονός πως έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου (αν και αρκετά μικρότερη από το παρελθόν.)
– Τρίτον, στα σημαντικά έσοδα από τα αυξημένα επιτόκια χορήγησης δανείων, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
– Τέταρτον, στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δυνατότητα να χορηγήσουν ξανά νέα δάνεια.
Κλείνει το «τραύμα» των κόκκινων δανείων
Τι λέει ωστόσο για τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο έμπειρος deal maker που έχει εμπλακεί σε μερικές από τις σημαντικότερες συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα θεωρεί πως ένα μεγάλο κομμάτι θα αρχίσει να… «ασπρίζει» τόσο λόγω της οικονομικής ανάκαμψης όσο και της δουλειάς που έχουν κάνει οι servicers (εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων).
Υπολογίζει πως από τα περίπου 30 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σήμερα σχεδόν το 50% θα… «ασπρίσει» και πάλι σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας. Δεν είναι τυχαίο όπως λέει που οι τράπεζες ενδιαφέρονται να ανακτήσουν κομμάτι τους και να το εντάξουν ξανά στο χαρτοφυλάκιό τους… Η συγκεκριμένη αγορά σύμφωνα με τον κ. Αργυρό αποτελεί ένα από τα πεδία που θα εστιάσει τα επόμενα χρόνια και η AΧΙΑ Ventures Group. Η αρχή έγινε με την συναλλαγή της Optima με την Cepal, όπου ενέργησε ως Exclusive Financial Advisor (αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος).
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος